Donji dom italijanskog parlamenta izglasao je poverenje premijeru Romanu Prodiju, čime je zvanično okončana politička kriza. Ukupno 342 poslanika glasalo je za poverenje Prodijevoj vladi, dok je 253 bilo protiv. Gornji dom parlamenta, Senat, u sredu je izglasao poverenje Prodiju.

Donji dom italijanskog parlamenta izglasao je poverenje premijeru Romanu Prodiju, čime je zvanično okončana politička kriza. Ukupno 342 poslanika glasalo je za poverenje Prodijevoj vladi, dok je 253 bilo protiv. Gornji dom parlamenta, Senat, u sredu je izglasao poverenje Prodiju. Prodi je 21. februara podneo ostavku posle devet meseci vladanja pošto je Senat izglasao nepoverenje spoljnoj politici vlade. Protiv njegove spoljne politike glasali su senatori iz levičarskih partija koje su inače deo devetočlane vladajuće koalicije.
Sofija – Bugarski parlament odbacio je zahtev za glasanje o poverenju socijalističkoj vladi optuženoj za neuspeh u reformama i iskorenjivanju korupcije u zdravstvu. Protiv zahteva koji je podnela opozicija izjasnila su se 163 poslanika, a 60 je bilo za. To je drugi izazov za vladajuću koaliciju od dolaska na vlast pre godinu i po dana. Vlada je, i pored toga što je uvela Bugarsku u EU, meta napada zbog toga što nije porastao životni standard i zbog neefikasnosti lekarske službe zemlje sa 7,7 miliona stanovnika.
Bukurešt – Ministarstvo odbrane Rumunije odlučilo je da izdvoji 4,4 milijarde evra za 48 novih modernih borbenih aviona koji će do 2013. postepeno zameniti 110 starih aviona „MIG-21“. Ovog proleća Rumunija treba da se odluči za jedan od tri modela, američki „F16“, švedski „gripen“ ili evropski „jurofajter“, piše list Kotidianul. Pred Ministarstvom odbrane je teška dilema da li da se opredeli za američki „F16“ imajući u vidu strateško partnerstvo, ili da pregovara s jednom od evropskih kompanija o avionima novije generacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari