U fokusu Srbija, region i međuverski dijalog 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ/DS

Tri nedelje posle sekretara Svete Stolice za odnose sa državama nadbiskupa Pola Ričarda Galagera u Beograd je stigao i kardinal Vićenco Palja, predsednik Papske akademije za život, veliki kancelar Papskog teološkog instituta za brak i porodične nauke Jovana Pavla Drugog, osnivač, a sada duhovni savetnik zajednice Sveti Eđidio, koja na Zapadu važi za „jednu od najuticajnijih grupa na svetu za rešavanje sukoba“.

Razgovore u Beogradu kardinal Palja danas je započeo jutarnjim susretom sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, a kako Danas nezvanično saznaje, susreo se i sa novim poglavarom SPC patrijarhom Porfirijem (Perićem), što u Patrijaršiji nije bilo moguće potvrditi.

U rimokatoličkim izvorima juče nije bilo mnogo detalja o dolasku kardinala Palje, osim tvrdnje da je reč o prijateljskoj poseti, kao i da se kardinal Palja i patrijarh Porfirije poznaju od ranije.

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković je još u oktobru tokom gostovanja u Vatikanu saopštio da je napravljen plan za intenziviranje međusobnih odnosa dve države, a u političkim krugovima nezvanično se priča da je do posete kardinala Palje došlo na poziv Beograda.

„Sveta Stolica opredeljena za unapređenje odnosa sa Srbijom, a zajednica Sveti Eđidio, uz insistiranje na međuverskom dijalogu, nastaviće da podržava regionalni razvoj i stabilnost. Dijalog, saradnja i osnaživanje veza u regionu, jedini su put ka miru i stabilnosti, a Sveta Stolica podržava ove napore i Srbiju, koja predstavlja stožer Zapadnog Balkana. Vizija Svete Stolice je da pruži podršku regionu u što boljem povezivanju, poštujući tradiciju i različitosti – izjavio je danas kardinal Vićenco Pulja u razgovoru sa Anom Brnabić, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Isti izvor prenosi i da je kardinal Palja ocenio da je „evropska perspektiva važna kako za Srbiju, koja je istorijski i geografski deo Evrope, tako i za čitav region“. On je, kako se prenosi u saopštenju, „izrazio uverenje da će se proces integracija ubrzati u budućnosti i podsetio da veze između Italije i Zapadnog Balkana traju vekovima i da su izgrađene na poštovanju i uvažavanju“.

Ana Brnabić ukazala je da su „odnosi Srbije i Svete Stolice bez otvorenih pitanja, stabilni i da ih karakteriše uzajamno uvažavanje i poštovanje“.

Ona je, kako je saopšteno posle susreta, „posebno izrazila zahvalnost na podršci Svete Stolice stabilnosti i prosperitetu Zapadnog Balkana i iskazanom interesovanju za aktuelne prilike u regionu“, kao i za „principijelnu poziciju Svete stolice po pitanju Kosova i Metohije, utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava, pri čemu je ukazala na neophodnost implementacije Briselskog sporazuma i osnivanja zajednice srpskih opština“.

U političkim izvorima ima nezvaničnih mišljenja da je kardinal Vićenco Palja u Beograd došao zbog eventualnih konsultativnih usluga imajući u vidu geopolitičku situaciju u kojoj se Srbija našla zbog pritisaka da uđe u NATO i zauzme jasan stav prema Ukrajini, kao i nedavnog početka američke globalne borbe protiv korupcije baš na severu KiM.

Crkveni krugovi ne isključuju da je jedna od glavnih beogradskih tema kardinala Palje u Beogradu unapređenje međureligijskog dijaloga, gde se u Vatikanu navodno računa i na uticaj predsednika Srbije Aleksandra Vučića na novog poglavara SPC. Beograd bi, kako se nagađa, mogao da bude domaćin jednog od narednih međureligijskih skupova Svetog Eđidija.

O Svetom Eđidiju

Zajednica Sveti Eđidio bavi se molitvenim i socijalnim pitanjima, ali i diplomatskim aktivnostima. Posredovala je u političkim i oružanim sporovima u Albaniji, Mozambiku, Gvatemali, Burundiju, Alžiru, Indoneziji, Libiji, Južnom Sudanu, Senegalu, na Filipinima… Zvanično, odlukom Rimske kurije, ima status udruženja vernika.

Ko je Vićenco Palja

Kardinal Palja (1945) važi za stručnjaka za albansko i balkansko pitanje. Bio je prvi sveštenik kome je dozvoljen ulazak u Albaniju još pre prvih slobodnih izbora u martu 1991, član papske delegacije za prvu pastoralnu posetu Albaniji, a u zasluge mu se stavlja i pokretanje diplomatskih odnosa između Albanije i Vatikana. Bio je i pregovarač na KiM. Uspeo je da 1996. postigne jedini dogovor između tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića i lidera Demokratskog saveza Kosova Ibrahima Rugove za normalizaciju školsko-obrazovnog sistema u pokrajini 1996, kao i da tokom NATO agresije na SRJ organizuje njihov susret u Beogradu. Za svoju posvećenost miru kardinal Palja dobio je Uneskovu medalju „Gandi“, nagradu „Majka Tereza“ od albanske vlade, nagradu Vlade Kosova „Ibrahim Rugova“, kao i nagradu „Noble Amigo“ od vlade El Salvadora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari