U Jasenoviku se čeka istakanje oštećene cisterne sa amonijakom 1Foto: Skrinsot / N1 (Arhiva)

Svi meštani sela Jasenovik kod Niša su danas drugi put evakuisani, zbog uklanjanja vagona- cisterne sa amonijakom koji je iskliznuo iz šina 19. januara.

Prva potpuna evakuacija stanovnika i životinja iz ovog sela bila je organizovana u petak 25. januara, kada je uklonjena prva cisterna sa amonijakom.

Prema podacima Štaba za vanredne situacije u Nišu, juče je oko 360 stanovnika Jasenovika smešteno kod rođaka ili prijatelja, a četrdesetak u objekte Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju i Gerontološkog centra u Nišu. Prema planu Štaba, oni su juče posle 17 časova trebalo da se vrate svojim kućama. Obe evakuacije pratili su pripadnici policije, koji između ostalog kontrolišu da niko od meštana ne ostane u svojim kućama, kao i Hitne pomoći, koja je zadužena za stare i bolesne.

Radnici „Infrastrukture železnice Srbije“ su do kraja dana trebali dizalicom da podignu prevrnutu i oštećenu cisternu, koja je zajedno sa tovarom teška 70 tona, i postave je na učvršćenju i obezbeđenu platformu, čime se završava najrizičniji deo posla, posle kojeg meštani mogu definitivno da se vrate u svoje kuće. U Štabu za vanredne situacije juče pre podne nisu znali vreme istakanja amonijaka iz tako obezbeđene cisterne, već su kazali da će privatni operater „NCL“, kojem pripadaju iskliznule cisterne, istakati amonijak u toku jučerašnjeg dana ili danas.

U „Infrastrukturi železnica Srbije“ su nakon nesreće saopštili da su iz šina iskliznula deveta i deseta cisterna teretnog voza koji je imao 14 cisterni, a koje, kako je rečeno, nisu ugrozile živote građana i životnu sredinu, jer amonijak nije iscureo. Uzrok nesreće nije saopšten. Meštani Jasenovika su kazali da ovo nije prvi incident na pruzi u ataru sela, naglašavajući da je ona stara i oštećena, a da nije rekonstruisana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari