U KC Kragujevac popunjenost intenzivne nege više od 90 odsto 1Foto: Zoran Mišić

Epidemiološka situacija u Šumadijskom okrugu je veoma ozbiljna, a zabrinjava što je popunjenost u jedinicama intenzivne nege u Kragujevcu veća od 90 odsto, rekao je na sastanku Okružnog štaba za vanredne situacije doktor Slobodan Milisavljević, v. d. direktora Univerzitetskog kliničkog centra.

Po nemu popunjenost intenzivnih nega govori o težini kliničkih slika obolelih od kovida koji su tu upućeni zbog pogoršanja stanja iz drugih klinika i bolnica.

Doktor Milisavljević je ocenio da je po težini kliničke slike hospitalizovanih situacija teža nego prošle godine i da ovaj talas najduže traje od svih dosadašnjih.

– Imamo pik koji traje već mesec dana i broj novoprimljenih pacijenata ne pada, istakao je Milisavljević, navodeći da je u UKC hospitalizovano 229 pacijenata, od kojih je 219 iz Šumadijskog okruga, iz Kragujevca 145 a iz Aranđelovca 42 obolela. Milisavljević je naglasio da zabrinjava veliki broj pacijenata čija klinička slika zahteva neki oblik ventilacije:

– Imamo 19 pacijenata koji su na mehaničkoj ventilaciji, petoro na neinvazivnoj i čak 30 odsto na haj flou ventilaciji, rekao je on. Pacijenti u intenzivnoj nezi u kragujevačkom Kliničkom centru su sa srednje teškim i teškim kliničkim slikama.

– Naše intenzivne nege su popunjene između 95 do 100 odsto, naglasio je Milisavljević.

UKC Kragujevac ima ukupno 1.118 postelja, od čega je jedna trećina, odnosno 353 kreveta, opredeljena za kovid pacijente, a njihova popunjenost je 65 odsto. U ambulanti Infektivne klinike dnevno se obavi od 100 do 120 pregleda, posle kojih se 10 do 15 pacijenata hospitalizuje.

Direktor Instituta za javno zdravlje Kragujevac Dragan Vasiljević izjavio je da je u Šumadijskom okrugu, za sedam dana, potvrđeno ukupno 315 slučajeva infekcije u uzrastu od 6 do 18 godina. On je izneo podatak da se kombinovani model nastave primenjuje u 19 odeljenja osnovnih škola u Šumadijskom okrugu od čega je 13 u Kragujevcu, dok se u dva odeljenja primenjuje nastava na daljinu.

U srednjim školama se nastava na daljinu sprovodi samo u dva odeljenja u Kragujevcu, dodao je on na sednici Okružnog štaba za vanredne situacije. U osnovnim školama u okrugu u poslednjih sedam dana je bilo 127 potvrđenih slučajeva infekcije kovidom, dok ih je u srednjim školama bilo 131. Od tog broja, najviše inficiranih je u Kragujevcu, 90 osnovaca i 112 srednjoškolaca.

Obolelo više od 50 nastavnika

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, obolelo je 25 nastavnika u osnovnim školama u okrugu, od kojih 17 u samom Kragujevcu. U srednjim školama je infekcija potvrđena kod 27 nastavnika, od kojih je najviše, 25 njih, opet u Kragujevcu. Jedino u školama u Rači nema potvrđenih slučajeva infekcije među đacima i nastavnicima u nedelji za nama, od 18. do 25. oktobra.

Za nepoštovanje mera 66 kazni

Doktorka Gordana Damjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, podsetila je da se od petka sprovode kontrole kovid propusnica i samo za vikend je sprovedeno 300 nadzora na teritoriji Kragujevca. Od 40 objekata koji su kontrolisani nakon 22 sata svega pet objekata je radilo i u njima su kompletno osoblje i svi gosti imali „zelene“ sertifikate, izjavila je Damjanović. Ukupno je izrečeno 66 kazni za nepoštovanje epidemioloških mera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari