U kojim situacijama psi napadaju ljude? 1Foto: Beta/Milan Timotić

Tokom četiri godine, iz budžeta lokalnih samouprava isplaćeno je čak pet milijardi dinara na ime odštete građanima zbog ujeda pasa, a uprkos činjenici da iz godine u godinu postoji veliki broj odštetnih zahteva (u ovom periodu bilo ih je oko 68.000), te da se isplaćuje značajan novac, a bezbednost građana biva ugrožena, određene lokalne samouprave nisu imale ni prihvatilišta za napuštene životinje, ni odsek koji se bavi zoohigijenom, a nije postojala ni odgovarajuća kontrola postupanja vlasnika.

Kako za Danas kaže Milena Brkljačić, iz Udruženja SPANS iz Novog Sada, da bi se rešio problem napuštenih životinja prvo bi trebalo da znamo koliko je ih je, što nije slučaj.

Odgovarajući na pitanje Danasa u kojim situacijama pas može da ujede, veterinar Vladimir Terzin kaže da treba znati da je za psa ujedanje prirodna stvar i da ne postoji pas koji pod određenim okolnostima neće da ujede.

„To što pas ujeda je prirodna stav ako se oseti ugroženim, ako ste mu naneli neki bol, ako se prepadne, ako u okolini postoji ženka pa postoji agresivnost parenja ili agresivnost u okviru čopora kada se okupi više pasa kada brane svoju teritoriju… Sve su to međutim veoma komplikovane teme koje zahtevaju detaljnija naučna objašnjenja“.

Na drugoj strani Milena Brkljačić kaže da njeno iskustvo i iskustvo kolega iz rada sa napuštenim životinjama pokazuje da su jako retke situacije kada napušteni psi napadaju i da se uglavnom radi o prilikama kada su povređeni i trpe velike bolove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari