U Kragujevcu održana javna rasprava o Predlogu strategije za unapredjenje položaja starijih 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Javna rasprava o Predlogu strategije za unapredjenje položaja starijih lica u Srbiji od 2024. do 2030. godine održana je danas u Kragujevcu. Radnu grupu koja je izradila taj predlog činili su predstavnici više ministarstava, organizacija civilnog društva i akademske zajednice, a postupak izrade podržao je Populacioni fond UN.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić je kazala da je očekivani životni vek na rodjenju za muškarce 70 godina, a za žene 76 godina, dok je prosečan uzrast stanovnika u Srbiji 43,8 godina.

“U odnosu na prošli popis 2011. očekivani životni vek na rodjenju je povećan za gotovo dve godine”, rekla je Kisić

Kazala je ; da ti parametri ne govore samo da je stanovništvo sve starije, nego i , kako je navala, znače da je produžen životni vek.

Ocenila je da se u javnosti generalno više govori o smeštaju starjih u institucije, gerontološke centre, o tuđoj nezi i pomoći i zdravstvenoj podršci .

„Ako gledamo analize, …mnogo je veći procenat osoba starijih od 65 godina koji su još uvek radno aktivni nego onih koji su smešteni u institucije“, rekla je Kisić.

Istakla je da je upravo ta strategija koncipirana na „tom fenomenu aktivnog starenja i uključivanja“ starijih.

„Želimo da i strateški učinimo sve da vam pokažemo, da ako želite, možete, hoćete, imate volje, itekako možete i treba da budete uključeni i u donošenje odluka i u različite aktivnosti” kazala je Kisić.

Izrazila je očekivanje da će konkretni predlozi biti izneti tokom javnih rasprava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari