U Kragujevcu održana šetnja „Besmrtnog puka” bez ideoloških obeležja, Putinovih fotografija i Z 1Foto: Z.S.M.

Pedesetak ljudi obeležilo je, šestu godinu zaredom, u Kragujevcu „Šetnju Besmrtnog puka” u defileu centralnim gradskim ulicama i kulturno-zabavnim programom u Pešačkoj zoni „kod Krsta”. U povorci su učestvovali i vozači „fića” i motoristički ogranak ovdašnjih „Noćnih vukova” .

Poštovaoci manifestacije „Besmrtni puk” tradicionalno se okupljaju na Đačkom trgu kod Prve kragujevačke gimnazije. Organizatori „Šetnje Besmrtnog puka” od početka su najavljivali da je reč isključivo o patriotskom skupu i nisu dozvoljena nikakva ideološka ili politička obeležja.

Zbog toga u Kragujevcu na „Besmrtnom puku” nema Putinovih fotografija na kartonu niti provocirajućeg slova Z na zastavama i barjacima.

Dominirale zastave „Besmrtnog puka”, Srbije, one sa porukama „snaga, poverenje, poštenje”. Uz fotografije crvnoarmejaca iz Drugog svetskog rata su i slike Kragujevčana stradalih u Vukovaru ili onih poginulih na Košarama. Potomci ruskih veterana dolaze sa prepoznatljivim kapama ruskih vojnika iz oslobodilačkog rata sa petokrakama. Tu je i jedan portret Raspućina.

U Kragujevcu održana šetnja „Besmrtnog puka” bez ideoloških obeležja, Putinovih fotografija i Z 2
Isključvo patriotska manifestacija bez ideoloških i političkih obeležja – Nenad Jovanović Foto: Z.S.M.

Manifestacija koja nije političkog karaktera već isključivo patriotskog i organizatori su insistirali na odsustvu bilo kakvih ideoloških ili dnevno-političkih obeležja.

– Ovde smo da odamo dužno poštovanje našim precima koji su dali svoje živote za našu slobodu u svim oslobodilačkim ratovima, počevši od Prvog, preko Drugog svetskog rata i onog poslednjeg u kome sam se borio i ja i većina ovde prisutnih protiv NATO agresora, kaže Nenad Jovanović, bivši pripadnik 72. Specijalne brigade koordinator „Besmrtnog puka” za Kragujevac, kako on ističe „deo velike porodice” – „Besmrtnog puka” Srbije.

Po njemu, svedoci smo svakodnevnog prekrajanja istorije čije je tendencija da se „prikrije ono što je nekad bilo”.

– Svi znamo šta je bio fašizam i šta je nama doneo na ovim prostorima. Ovom manifestacijom želimo da očuvamo kulturu sećanja na sve naše pretke i junake, ističe on, sa nadom da će sve proteći u najboljem redu.

U Kragujevcu održana šetnja „Besmrtnog puka” bez ideoloških obeležja, Putinovih fotografija i Z 3
Ruskinje udate za Kragujevčane obeležavaju Dan pobede svake godine Foto: Z.S.M.

Jovanović u uniformi 72. brigade sa crvenom beretkom i zastavom Besmrtnog puka to posebno ističe sa obzirom na ratnu situaciju između Rusije i Ukrajine.

– Ja nisam dovoljno kompetentan da to komentarišem i ovo nema veze sa tim. Mi ovde radimo našu stvar kao i svake godine od 2016. bez obzira bila pandemija ili ne, kiša ili sunce i ovo je Srbija i sa ovog skupa šaljemo antifašističku poruku našim građanima, kaže on.

U organizciji skupa sem kragujevačkih članova „Besmrtnog puka” je i SUBNOR, Klub akcijaša i volontera, Udruženje građana vojne policije Srbije, Vojnog sindikata, motoristi „Noćni vukovi” i Udruženja pisaca Kragujevac.

U Kragujevcu održana šetnja „Besmrtnog puka” bez ideoloških obeležja, Putinovih fotografija i Z 4
Ruske žrtve iz Drugog svetskog rata i srpske iz potonjih Foto: Z.S.M.

Tu je i momak iz Kragujevca sa fotografijom ruskih vojnika iz Drugog svetskog rata na majici i natpisom „Besmrtni puk” slika se ali ne bi da daje neke posebne izjave za medije.

Učesnici su i Udruženje ljubitelja „fića” čija vozila učestvuju u povorci iskićena zastavama Srbije i „Besmrtnog puka” sa obrazloženjem da pomažu svaku manifestaciju koja „podržava mir i pravoslavlje”.

Irina, Valentina i Anastasija su udate u Kragujevcu i na skup su došle sa imenima svojih deda crvenoarmejaca.

– Podržavamo ovo svake godine jer je to veliki praznik – Dan pobede, bilo da smo u našoj domovini Rusiji ili Srbiji gde so se udale, kaže Anastasija Avramović, koja živi u Kragujevcu već 11 godina, od koje saznajemo da je ovaj datum u Rusji neradan dan.

U Kragujevcu održana šetnja „Besmrtnog puka” bez ideoloških obeležja, Putinovih fotografija i Z 5
Ljubitelji vožnje i druženja, poštovaci istorije i tradicije – kragujevačka filijala „Noćnih vukova” Foto: Z.S.M.

Priključuje im se još jedna mlađa zemljakinja sa detetom koje nosi crveoarmejsku kapu pa skup postaje još jači za praunuke i čukunučiće velikog otadžbinskog rata.

Tu je i desetak motorista, „Noćnih vukova”.

– Sem vožnje motorima i druženja, veliki smo poštovaoci naše istorije i tradicije. Tu smo danas da obeležimo ovaj Dan pobede ruske armije nad fašizmom, 9. maj. Kao i prethodnih godina obeležavamo sve datume koji su bitni za prošlost Srbije i Rusije, jer smo jedan narod i u skladu sa tim se i ponašamo, kaže Aleksandar Vasiljević, ispred ruskog Moto kluba „Noćni vukovi”, filijala u Srbiji, odeljenje u Kragujevcu.

U Kragujevcu održana šetnja „Besmrtnog puka” bez ideoloških obeležja, Putinovih fotografija i Z 6
Nije bilo Putina al jeste Rasputina Foto: Z.S.M.

Formiranjem kolone koordinira pukovnik Željko Zirojević iz Subnora. Defile krete od Prve gimnazje kroz glavnu ulicu, oko Trga vojvode Radomira Putnika. U povorci je i ruski dimplomata Aleksej Krivošejev.

– Je l možemo da vas slikamo sa fotografijom Raspućina?, pitamo uljudno.

– Ne kaže se Raspućin, nego Rasputin ali harašo, dobijamo odbrenje od gospodina sa fotkom mistika Grigorija Jefimoviča.

Kod „Pionira” u žurbi mlađa žena dobaci nešto učesnicima povorke nešto na ruskom.

– Ti si Ruskinja. Dođi s nama, pozvaše je u mimohodu.

– Jesam. baš zato i neću, odgovori ona sa osmehom brzo se udaljavajući.

Kolona nastavi ne obazirući se na ovaj komentar. Odjeknuše i borbene preme, ruske i sovjetske.

U Kragujevcu održana šetnja „Besmrtnog puka” bez ideoloških obeležja, Putinovih fotografija i Z 7
Aleksej Krivošejev uz prevođenje Radenka Bjelanovića poručio – Živela Srbija! Živela Rusija! Foto: Z.S.M.

Defile se doveze i umaršira u pešačku zonu. Odjeknuše koračnice i „Marš na Drinu”, pa himna „Bože pravde”, ali ona prva verzija sa „srpskog kralja Bože čuvaj”. Sad, kakve konretne veze ima srpski kralj sa ruskim krasnoarmejcima, možda bi mogao da rastumači samo Raspućin, pardon Rasputin.

Obrati se i diplomata Krivošejev porukom „Živela Srbija! Živela Rusija!”. Članovi udruženja pisaca Kragujevca i folkor „Abraševića” upriličiše prigodan, patriotski kulturno-zabavni program i time dadoše svoj puni doprinos obeležavanju 77. godišnice pobede nad fašizmom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari