U Loznici uhapšeno pet osoba zbog sumnje na trgovinu ljudima 1Foto: Ana Milošević/Danas

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je danas da su, u koordinaciji sa Evropolom, u Loznici uhapsili pet osoba, dok će protiv jedne koja je u pritvoru biti podneta krivična prijava zbog sumnje da su počinile krivično delo trgovina ljudima.

U saopštenju se navodi da su uhapšeni N. T. (42), Z. M. (61), J. M. (42), N. M. (26) i M. A. (48), svi iz Loznice.

Oni su osumnjičeni da su pripadnici međunarodne organizovane kriminalne grupe, koja je od avgusta 2020. do oktobra 2023. godine, na teritoriji Srbije, Nemačke i Francuske eksploatisala kroz prosjačenje veći broj dece uzrasta od pet do 11 godina i državljanku Ukrajine (37), dok su žrtvu (18) držali u položaju sličnom ropskom.

Osumnjičeni su eksploatacijom žrtava trgovine ljudima pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od nekoliko desetina hiljada evra, a novac su koristili za sopstvene potrebe i luksuzan život.

Pretresanjem njihovih stanova pronađeno je više mobilnih telefona i sim kartica, novac, dokumentacija o međunarodnim novčanim transakcijama, kao i USB memorije.

Tokom akcije hapšenja na više lokacija zatečeno je šestoro dece od šest do 11 godina koja su zbrinuta u saradnji Kancelarije za koordinaciju aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima, Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima i Centra za socijalni rad u Loznici, u skladu sa njihovim nadležnostima i načelom najboljeg interesa deteta.

Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu, sprovedeni nadležnom tužilaštvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari