"U manjim sredinama se lakše vlada strahom": Ključne poruke konferencije o medijima i lažnim vestima u Novom Pazaru 1Foto: S. Novosel

Fenomen odgovornosti i svakodnevica lažnih vesti, bile su teme konferencije koja je danas održana u Novom Pazaru.

Učesnici ovog skupa zaključili su da su „lažne vesti i dezinformacije u medijima jedan od najvećih neprijatelja demokratije, koje ostavljaju posledice u druptvu, a sloboda medija bez društvene odgovornosti ne postoji“.

Predsednik NUNS, Željko Bodrožić, ocenio je da u Srbiji vlada kontrolisana medijska scena, koja je vidljiva i u lokalnim sredinama, gde je lakše uspostaviti kontrolu.

– U manjim sredinama se lakše vlada strahom i lakše se ucenjuju ljudi koji rade u medijima. U Srbiji su retke biljke lokalni mediji koji žele da se pridržavaju osnovnih postulata novinarstva – naglasio je Bodrožić i dodao da je veliki problem i sve lošija kadrovska struktura u lokalnim medijima, jer “mladi, koji ulaze u novinarstvo, uče od pogrešnih i na pogrešnim premisama. Odlaze u propagandu i ne znaju, kako je to raditi slobodno i u javnom interesu, što je najvažnije”.

Za Snježanu Milivojević, profesorku medijskih studija na Fakultetu političkih nauka, društvena odgovornost medija večna je tema, zapostavljena usled obilja informacija.

– Mnoge od tih vesti su lažne i dezinformacije. To zavodi građane i onemogućava im da saznaju stvarnost u kojoj žive. Zbog toga je neophodno ponovo razgovarati o tim osnovnim i fundamentalnim principima na kojima mediji počivaju – ocenila je profesorka Milivojević i naglasila da je pritisak na lokalne medije sve intenzivniji.

– Lažne vesti su, danas, jedan od glavnih neprijatelja demokratije. One naviru sa svih strana. Specifičnost Srbije jeste postojanje mnoštva tabloida koji su pogubili sve profesionalne standarde, a koji su povezani sa sistemom državnog finansiranja i koji su rasadnici lažnih vesti – istakla je Milivojević.

Jovana Gligorijević, novinarka nedeljnika “Vreme”, smatra da je “društvena odgovornost medija, vrlo usko povezana sa slobodom, jer se, u suprotnom, stvara veći prostor za širenje lažnih vesti”.

– Kada govorimo o slobodi medija, često zaboravljamo pojam odgovornosti, jer ako imamo zadatak da istinito informišemo javnost uvek moramo imati u vidu da smo odgovorni – naglasila je Gligorijević i dodala da je fenomen lažnih vesti izuzetno veliki i širok i da je “zastupljen i na lokalnom i na globalnom nivou”.

Nedim Sejdinović je ocenio da lokalni mediji imaju bolju komunikaciju sa građanima, koji nanose manju štetu od centralnih.

Smatra da je bolje to što Novi Pazar ima čitav niz političkih aktera, koji utiču na medijsku scenu, nego da postoji samo jedan medijski input.

– U tom konglomeratu različitih glasova se može doći do nekih proverenih informacija, i bolje je da postoji višeglasje – rekao je Sejdinović.

Na konferenciji „Fenomen odgovornosti i svakodnevnica lažnih vesti“ učestvovali su predstavnici Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Misije OEBS u Srbiji, NUNS i UNS. Organizator je bila novopazarska nevladina organizacija Akademska inicijativa “Forum 10”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari