– Početkom naredne godine Medveđa će dobiti zatvor. Iako to deluje čudnovato, tome se ovde istinski raduju, jer će do posla doći stotinak ljudi. Gradnja zatvora je, zapravo, jedina značajna investicija koja se u ovoj nacionalno mešovitoj sredini realizuje. Sredstva su obezbeđena, lokacija određena i samo se čeka postavljanje kamena temeljca, takođe prvog posle mnogo godina.

Druga dobra vest je da su zvanično počeli da rade Pravni i Ekonomski fakultet Niškog univerziteta. To su prve visokoškolske ustanove u ovom kraju za čije su otvaranje bili zainteresovani ne samo međunarodni donatori, nego i Ministarstvo obrazovanja i lokalna samouprava. Na ovim fakultetima nastava je organizovana na srpskom i albanskom jeziku, što je podatak vredan pomena.

– Za našu nerazvijenu sredinu veoma je važno otvaranje ovih fakulteta, jer će mladi, posebno siromašni, a talentovani đaci iz ovoga kraja moći da se obrazuju, a nadamo se da će ostati ovde da žive, rade i doprinose bržem prevladavanju ekonomskih nevolja s kojima se decenijama susrećemo – kaže Slobodan Drašković, predsednik opštine Medveđa.

Na Pravnom i Ekonomskom fakultetu trenutno studira 55 brucoša, među kojima je devetoro albanske nacionalnosti. Za pravnike su popunjena sva budžetska mesta, a za ekonomiste je ostalo 15 slobodnih, a nije bilo zainteresovanih za tridesetak samofinasirajućih mesta. Narednih dana nastava će početi da se izvodi i na albanskom jeziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari