Lane je najveći sremski grad – Sremsku Mitrovicu, prema podacima Turističke organizacije, posetilo oko 50.000 turista. U Specijalnom rezervatu prirode „Zasavici“ raspolažu podacima da je ovaj lokalitet posetilo oko 30.000 posetilaca, u Carskoj palati bilo je oko 13.500 turista.

Iako ne postoji zvaničan podatak o broju posetilaca koji su obišli fruškogorske manastire, procenjuje se da je to područje posetilo nekoliko desetina hiljada turista, podaci su mitrovačke Turističke organizacije.

Najatraktivnije destinacije i ovoga puta bile su odranije poznati turistički lokaliteti. Pored lokaliteta antičkog Sirmijuma, od kojih se izdvajaju Carska palata i deo starog gradskog jezgra na Žitnom trgu, veliku pažnju domaćih i inostranih gostiju privlače Bazilika sv. Dimitrija, Muzej Srema, koji po bogatstvu, vrednosti i retkosti eksponata, posebno iz perioda Rimskog carstva, spada među najznačajnije ustanove te vrste u zemlji.

U ovoj godini, ‘’Zasavica’’ će se naći u vrhu najatraktivnijih destinacija. Upravnik rezervata Slobodan Simić kaže da će u okviru obeležavanja jubileja, decenije i po postojanja rezervata, biti organizovano više programa. Na ovom prostoru, od početka aprila do kraja juna, biće otvorena izložba ‘’Svet dinosaurusa’’, koja će sadržati 60 eksponata u prirodnoj veličini.

Turistima su uvek zanimljive i lepote Fruške gore, koju krase brojni pravoslavni manastiri od neprocenjive istorijske i kulturne vrednosti, a i seoski turizam takođe postaje jedan od značajnijih vidova turističke ponude. Ako se toma doda da je Mitrovica na turističkoj mapi u okviru projekta Ministarstva kulture „Putevima rimskih imperatora“, onda u narednoj godini „sremska prestonica“ može da očekuje još veći pohod od turista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari