U nedelju ustoličenje Episkopa šabačkog Jeroteja 1Foto: SPC

Ustoličenje Episkopa Jeroteja u tron episkopa šabačkih, biće obavljeno u nedelju, 18. septembra u devet časova. Njega će ustoličiti patrijarh srpski Porfirije, na kraju liturgije u Hramu svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu.

Novoizabrani Episkop šabački G. Jerotej (Petrović) rođen je 15. avgusta 1971. godine. Osnovnu školu završio je u Mačvanskoj Mitrovici, a gimnaziju u Sremskoj Mitroivci.

Po završetku Gimnazije, 1990. godine, upisao se na Elektrotehnički fakultet u Beogradu. Završio je Višu Elektrotehničku školu u Beogradu 1997. godine.

Nakon služenja vojnog roka, pristupio je 1998. godine bratstvu Svetih Arhangela, i upisao se na Bogoslovski fakultet SPC.

Za vreme studija primio je monaški postrig, 2003. godine, od strane Episkopa bačkog Irineja, dobivši monaško ime Jerotej.

Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu Srpske Pravoslavne Crkve 2009. godine.

Na redonom zasedanju Arhijerejskog sabora Srpske Pravoslvne Crkve, održanom 2021. godne, izabran je za vikara Patrijarha srpskog sa titulom Episkop toplički.

Ove godine, na redovnom zasedanju Arhijerejskog sabora SPC, održanom od 15. do 21. maja u Sremskim Karlovicima i Beogradu, izabran je na mesto Episkopa šabačkog, umesto preminulog Episkopa šabačkog Lavrentija.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari