U niškom UKC se porodila žena sa transplaniranim organom: Rođena je jedna zdrava devojčica 1Foto: Sajt UKC Niš

U Univerzitetskom kliničkom centru Niš Vranjanka M.C.T. (36), kojoj je transplantiran bubreg, porodila se i rodila zdravu devojčicu, saopšteno je u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

„Ona je bubreg dobila 2015. godine u živoj srodničkoj transplantaciji koja je urađena u UKC Niš i prva je pacijentkinja koja je sa transplantiranim organom porođena na niškoj Klinici za ginekologiju i akušerstvo. Do sada nije bilo nijedne pacijentkinje kojoj je i transplantacija i porođaj urađen u Nišu“, objavio je danas UKC na svom veb- sajtu.

U saopštenju se navodi da je trudnoća protekla bez komplikacija, a da je pacijentkinja sve vreme praćena od strane nefrologa i ginekologa.

„U ovom trenutku i mama i beba su dobro, a transplantirani organ je sa adekvatnom funkcijom kao i pre trudnoće“, rekla je nefrološkinja Branka Mitić, koja zajedno sa ginekologom Milanom Stefanovićem obavila porođaj.

Ona je kazala da je „dolazak na svet ove bebe vrhunski uspeh transplantacije u UKC Niš“.

„Tokom lečenja dijalizom u terminalnoj fazi bubrežne bolesti, zbog teških hormonskih poremećaja, začeće je izuzetno retko, a i ako dođe do njega tok trudnoće je komplikovan, težak i izuzetno retko se dovede do kraja. Sa transplantiranim organom šanse da se žena sa bubrežnom bolešću ostvari kao majka, skoro su izjednačene kao i kod žena bez bubrežnih bolesti“, dodala je Mitić, a prenosi sajt UKC.

Ona je naglasila da je ova lepa vest koja je obradovala sve u UKC Niš još jedan dokaz koliko je donatorstvo važno.

„Kada bi zaživela kadaverična transplantacija, ovakvih slučajeva bilo bi više“, rekli su u UKC.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.