U Nišu ne rade sve javne česme, Grad krivicu svaljuje na opštine 1Foto: V. Torović

Večina javnih gradskih česama u Nišu ne radi, poput onih u strogom centru grada na ulazu i izlazu iz jako popularnog i posećenog Kazandžijskog sokačeta, iako su u gradu još u maju zabeležene letnje tropske temperature.

Čelnici Grada Niša, predvođeni gradonačelnicom Draganom Sotirovski, za to što građani i gosti ne mogu da se osveže ili piju voda na javnim česmama u Nišu, krive gradske opštine na čijoj se teritoriji te česme nalaze.

Sotirovski je izrazila žaljenje što „rukovodstva gradskih opština nemaju sluha da dovedu u red česme na njihovoj teritoriji jer na taj način brukaju grad“.

Ona je zapretila da će zbog takvog ponašanja čelnika niških opština zahtevati da im se „umanji transfer novca“.

Međutim, u opštini Medijana kažu da nemaju dovoljno sredstava da poprave sve javne česme na njohovoj teritoriji.

Ovo je inače najveća gradske opština, na čijoj teritoriji se nalazi uže i šire gradsko jezgro i najveći broj česama.

„Uputili smo dopis Veću Grada Niša još 7. juna u kojem smo naveli da tražimo da nam se uveća budžetska stavka za održavanje česama. Od ovih sredstava koje smo dobili možemo samo da platimo vodu JKP „Naisus“, navode iz Medijane.

Pojedine Nišlije sa kojima smo razgovarali ogorčene su što je „suva“ većina česama u užem centru Niša.

„Sramota me je kad vidim strance koji dođu u grad, a sve ih je više, i priđu česmi, a na njoj nema vode. Nama ne trebaju neprijatelji, sami smo sebi dovoljni. Na česma zvanoj puž u parku Čair voda curka, a tu se igra na hiljade dece i mladih“, priča Milica Pešiš.

I stariji Nišlija Bogdan Paunović smatra da je nedopustivo da javne česme budu bez vode u toku letnjih meseci.

„Gde su svih onih 17 česama koje je Niš dobio 2013. godine, kad smo obeležavali 17 vekova od usvajanja Milanskog edikta? Većina ne radi, u pojedinim se baca đubre. Strašno je koliko smo nemarni. Česma na Trgu republike, preko puta Gradske uprave gotovo nikad nema vode. Inače, ta česma se nalazi u parkiću i tu sedi dosta starih ljudi i igraju se deca“, kaže Paunović.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari