U Nišu profesori geografije predaju matematiku 1Foto: Prirodno-matematički fakultet Niš

Jedno od retkih zanimanja sa kojim odmah može da se zaposli u Nišu je profesor matematike jer ih nema na evidenciji filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u tom gradu.

Iako na Univerzitetu u Nišu postoji Departman za matematiku na Prirodno-matemačkom fakultetu(PMF), godišnje vrlo mali broj studenata diplomira. Prošle godine je samo 13 studenata završilo master studije.

Po zakonu da bi neko predavao matematiku mora da ima master diplomu ili da bude diplomirani profesor, koji je završio studije do 10. septembra 2005. godine.

Pošto ne mogu da angažuju profesore matematike, kako učenici ne bi gubili časova, u pojedinim školama direktori angažuju profesore drugih predmeta.

Nedavno je nastavu iz matematike u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Nišu držala profesorka geografije, jer u ovoj školi nisu uspeli da pronađu matematičara.

„Zahtevali smo od Nacionalne službe zapošljavanje da nam obezbede diplomiranog profesora matematike. Dobili smo odgovor da nemaju taj kadar, i morali smo da se snađemo i obezbedimo da učenici ne gube časove“, kaže direktorka ove škole Dragana Minčić.

U Nacionalnoj službi kažu da je tačno da na evidenciji nema diplomiranih profesora matematike.

Profesori sa Departmana za matematiku PMF-u upozoravaju da nije dobro to što matematiku predaju nestručni profesori.

Oni predlažu da je bolje rešenje da direktori kojima manjakaju profesori matematike angažuju studente završnih godina matematike.

To bi, kako dodaju, dalo podstrek mladim ljudima da se lakše opredele da studiraju matematiku jer bi mogli da se zaposle još u toku studija.

„Sve manji broj mladih hoće da studira matematiku jer treba puno truda i rada da se završi. Prošle godine smo popunili tek trećinu slobodnih mesta. Mladi sad hoće brzo i lako da studiraju, a matematika nije takav studij. Osim zalaganja, neophodan je i prirodni talenat“, kažu oni.

Tanja Milenković, profesorka matematike, priča da je pre petnaestak godina jedva došla do posla kao profesor.

„Dugo sam studirala, jer je matematika mnogo teška. I kad sam posle 11 godina, najzad , diplomirala, nije bilo mesta za mene. Jedva sam nekako uspela posle nekoliko godina čekanja da dobijem mesto u osnovnoj školi u selu u okolini Niša. Prvo nisam imala punu normu, ali onda sam počela da predajem i u Nišu. Pretpostavljam da je prethodnih godina dosta profesora matematike otišlo u penziju i to je napravilo manjak“, kaže profesorka  i dodaje da je loše je što matematiku predaju potpuno nestručni ljudi, pa ta deca nemaju dobru osnovu za studiranje.

Milenković smatra da je nestašica matematičara još izraženije u malim mestima.

„Kad nas u Nišu nema, mogu da zamislim kako je u manjim mestima u okolini. Kad sam se zaposlila u Nišu dobila sam dosta ponuda iz manjih gradova u okolini Niša, čak i da predajem u gimnazijama, ali sam sve odbila jer sam imala dvoje male dece i nisam mogla da putujem do Sokobanje ili Lebana“, kaže matematičarka.

Ona dodaje da potpuno razume mlade koji ne žele da upisuju teške fakultete.

„Matematiku studiraju samo oni koji je zaista vole. Oni koji su nadareni za matematiku mogu lako da završe informatiku i da pronađu mnogo plaćeniji posao u sferi IT sektora. Sigurna sam da će profesori matematike uskoro biti vrlo traženi jer mnogo mojih kolega u Nišu je pred penzijom“, kaže profesorka matematike.

Slavica Ilić, majka mladića (26) koji je godinama bezuspešno studirao matematiku, priča da je morala da ga natera da se ispiše sa tog fakulteta jer je očigledno da ne može da ga završi.

Profesor Nastić: Tek će nedostajati profesori matematike

Aleksandar Nastić, redovni profesor na matematici, kaže da će manjak  predavača tek biti evidentan za tri do pet godina.

„Trend pada interesosanja za studiranje matematike je prisutan u prethodnih nekoliko godina. Iako imamo 54 slobodonih mesta, na prijemnom bude po 15 zainteresovanih. Na prijemnom ispitu imamo kandidate koji predaju prazne papire. I nema gimnazijalaca, uglavnom upisuju oni koji su završili elektrotehničku školu. Prošle godine je samo petoro Nišlija upisalo matematiku“, objašnjava on.

Nastić upozorava da je na manju zainteresovanost za studiranje matematike u Nišu uticalo i to da na Prirodno-matematičkom fakultetu ne postoje dobri uslovi.

„Iako imamo odlične profesore, nekako je naš fakultet skrajnut. Država nam  ne pomaže, nedavno nisu hteli da otkupe manju zgradu koja je bila vlasništvo Mašinske industrije. Imamo problema i sa Departmanom za hemiju, jer Filozofski fakultet uporno insistira da se iseli iz njihove zgrade. Studenti nemaju ni kafić ni klub, donedavno je bila velika deponija u okolini. Sve su to razlozi za odustajanje od našeg fakulteta“, kaže on.

S druge strane, dodaje on, mnogo mladih sad želi da studira u Beogradu, jer im se pružaju veće šanse.

„Mali broj mladih koji završe matematiku želi da bude profesori, jer imaju male plate, a i dugo ne dobijaju stalni radni odnos. Mnogi se zapošljavaju u IT sektoru i privredi, a veće su šanse su im u Beogradu“, kaže Nastić.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari