U Nišu počela kampanja “Uspori, život te čeka”: Brza vožnja najveći problem u saobraćaju 1Foto: Pixabay/Victoria_Borodinova

U Nišu je počela kampanja „Uspori, život te čeka” koju sprovodi Agencija za bezbednost saobraćaja.

“Jedan od glavnih uzroka zbog kojih se dešavaju saobraćajne nesreće, često i sa fatalnim ishodom, jeste prebrza vožnja. Uzrok svake treće nesreće u Srbiji koja za posledicu ima smrtni slučaj jeste nepoštovanje brzine kretanja vozila”, izjavio je v.d direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović na tribini za mlade o povećanju bezbednosti u saobraćaju u rektoratu Univerziteta u Nišu.

On je kazao da su osim neprilagođene brzine, veliki problem i vožnja pod dejstvom alkohola i droge, kao i korišćenje mobilnih telefona.

Najavio je da bi uskoro trebalo da se zakonski definiše i kretanje električnih trotineta.

“Izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja su prošle javnu raspravu i one predviđaju definisanje načina kretanja lakih električnih vozila, kako su inače ti trotineti označeni”, kazao je.

Prema njegovim rečima, u Nišu je samo u prošloj godini život izgubio dvadeset jedan vozač i još više pešaka.

“Više od trećine stradalih u svim saobraćajnim nesrećama u Nišu su pešaci, a samo za prethodnih pet godina život je izgubilo 27 pešaka. To je povezano sa brzinom kojom se kreću vozila, zato svi vozači moraju da poštuju propise i voze prilagođenom brzinom”, dodao je.

On je kazao da vozači ne bi trebalo previše da se oslanjaju na vozilo, ma kako kvalitetno bilo.

„Jedna od najvećih predrasuda koja vlada među vozačima jeste da ‘moje vozilo koči u mestu’, što nije tačno. Vozilu pri brzini od 50 kilometara na čas treba 28 metara da se zaustavi. Nijedno vozilo ne koči u mestu”, rekao je Stamatović.

Ema Nikolić iz Studentskog parlamenta Građevinsko-arhitektonskog fakulteta je dodala da mladi sve brže voze, zato što nisu svesni posledica.

“Zbog toga je neophodno stalno pričati o posledicama brze vožnje, kako bi se proširila svest o tome”, rekla je ona.

Kampanja “Uspori, život te čeka“ krenula je iz Niša, a biće realizovana u pet gradova u Srbiji.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari