U Nišu počeo kongres hirurga posvećen laparoskopskoj metodi operacije abdomena 1Foto: V. Torović

Oko 550 hirurga iz svih republika bivše Jugoslavije učestvuju na dvodnevnom hirurškom kongresu u Nišu, koji je posvećen minimalno invazivnom pristupu i laparoskopiji andomena i prednjeg trbušnog zida.

Ovaj skup hirurga pod nazivom “Naisa 2022”, koji je jutros počeo u Nišu, prvi put organizuje Centar za minimalno-invazivnu hirurgiju Univerzitetskog Кliničkog centra (UKC) Niš u saradnji sa Udruženjem  endoskopske hirurgije Srbije.

„Ovo je prava prilika da razmenimo iskustva, da donesemo neke zaključke i usaglasimo stavove u laparoskopskoj hirurgiji abdomena. Svi  koji se bave laparoskopskom hirurgijom abdomena su danas ovde“, rekao  je direktor Centar za minimalno-invanzivnu hirurgiju UKC Niš Bojan Jovanović.

Miloš Bjelović, profesor hirurgije i predsednik Udruženja endoskopske hirurgije Srbije, naglasio je da je endoskopska hirurgija danas postala standard lečenja hirurških oboljenja.

„Najveći broj, preko 90 odsto hirurških intervencija, može da se uradi laparoskopski, odnosno minimalno-invanzivnom metodom. Ovakav metod je postao standard, a ono što govorimo u bliskoj budućnosti je robotska hirurgija”, rekao je Bjelović.

On je ocenio da je laparoskopija, kao metoda bolja i komfornija za pacijenta

“Pacijenti se brže oporavljaju, manji je bol, manji je gubitak krvi, ima mnogo razloga zašto je minimalno-invanzivna hirurgija dobra”, konstatovao je Bjelović.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari