U Nišu protiv kovida vakcinisano samo 1.000 maloletnika 1Dom zdravlja Niš Foto: Vesna Torović

U Nišu je od početka imunizacije vakcinu protiv kovida 19 primilo samo oko hiljadu maloletnika od 12 do 18 godina, saopšteno je u niškom Domu zdravlja.

U Domu zdravlja su ocenili da je taj broj “daleko od zadovoljavajućeg” i dodali da ta ustanova raspolaže dovoljnim količinama cepiva proizvođača Fajzer i Biontek, koje je u Srbiji jedino odobreno za vakcinaciju mladih od 12 do 18 godina.

Vakcina se ovoj kategoriji mladih daje uz saglasnost pedijatra i roditelja.

– Dobro je, međutim, što se nakon uvođenja kovid propusnica povećao broj zainteresovanih za vakcinisanje, pa se sada dnevno vakciniše od 200 do 250 građana. Pre uvođenja propusnica ovaj broj je bio oko 150- kazali su u Domu zdravlja.

Prema podacima te ustanove, prvu dozu nekih od vakcina vakcina primilo je 69 odsto građana Niša starijih od 12 godina, odnosno njih 140.000, a obe doze oko 65 odsto građana, ili njih 65 odsto.

Treću dozu vakcine primilo je oko 25 odsto građana, odnosno njih 53.000.

– Građani najčešće dolaze na vakcinisanje trećom dozom kada dobiju poruku od eUprave. Ali nema potrebe da čekaju poruku, već mogu da dođu i sami, pošto po novom stručnom metodološkom uputstvu, treću dozu “kineske” vakcine mogu da prime četiri meseca posle druge doze, a treću dozu cepiva ostalih proizvođača posle pet meseci- rekli su u Domu zdravlja.

U Nišu se, inače, beleži pad novozaraženih, koji je već danima manji od 150 dnevno, što se poslednji put dogodilo 6. septembra.

U poslednjih par meseci dnevno se testira od 650 do 1200 građana, a na pregled u kovid ambulante javlja se od 1700 do 2000 građana.

Prema podacima Doma zdravlja, juče je evidentiran još manji broj zaraženjih- njih 132, među ukupno 772 testiranih.

U kovid ambulante javila su se 1832 pacijenta, od kojih 398 prvi put, zbog simptoma koji mogu ukazivati na kovid infekciju, a ostatak je obavio kontrolni pregled.

Imaju sve vakcine, vakcinišu svaki dan

U ovoj ustanovi kažu da raspolažu svim vakcinama koje je uvezla Srbija, uključujući i cepivo kompanije Moderna.

Građani se mogu vakcinisati u centralnom objektu Doma zdravlja svakog radnog dana, kao i vikendima, od sedam do 20 časova.

Vakcinalne ekipe, takođe, odlaze kod nepokretnih i polupokretnih građana koji izraze interesovanje za imunizaciju, a redovno obilaze i sela u okolini Niša.

Vakcinacija se, takođe, organizuje u ustanovama ili radnim organizacijama, po pozivu ili u okviru različitih akcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari