U Nišu zaživelo "elektronsko" zdravstvo 1

U Domu zdravlja Niš elektronski zdravstveni kartoni postoje još od 2009. godine, a integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) od marta ove godine.

Tako da uvođenje elektronskih zdravstvenih knjižica, koje ti sistemi „prepoznaju“, nije dovelo do gužvi, haotičnih situacija ili nesnalaženja, tvrdi Milorad Jerkan, direktor ovog Doma zdravlja, inače najveće ustanove ove vrste na Balkanu.

– Jedini problem je što se sporadično prilikom čitanja bar-kodova sa elektronske zdravstvene knjižice ne pojavljuje ispravni podatak o tome da li je ona overena. Dešava se da Fond zdravstvenog osiguranja u elektronski sistem nije uvek uredno prosledio podatak da je knjižica overena, tako da mi pri očitavanju bar koda „vidimo“ da overa ne postoji, a to nije tačno. U 90 odsto takvih slučajeva pacijenti su u pravu kada tvrde da je njihova knjižica overena. Mi takvim pacijentima besplatno pružimo svu potrebnu zdravstvenu uslugu, ali ih uputimo da nakon toga odu do Fonda i reše problem. Lekarski kodeks i zakletva moraju da budu ispred birokratskih stvari. Ipak, zbog ovakvih situacija, našim pacijentima preporučujemo da u prvo vreme, paralelno sa elektronskim knjižicama, nose i stare, papirnate knjižice – kaže Jerkan za naš list.

On dodaje da niškom Domu zdravlja ne predstavlja problem ni što elektronska knjižica ne sadrži podatak o broju lekarskog kartona pacijenta, imenu njegovog izabranog lekara, kao i hroničnim bolestima ili alergijama koje pacijent ima, što u drugim ustanovama ovog tipa komplikuje pružanje zdravstvene usluge pacijentima.

– Elektronske knjižice su povezane sa elektronskim zdravstvenim kartonima koje imaju svi naši pacijenti, što znači da naši zdravstveni radnici, čim očitaju bar kod, vide elektronski karton u kojem su svi ti podaci – kaže on.

On dodaje da je jako dobro što je niški Dom zdravlja među prvima u Srbiji uveo elektronske kartone, te bio pilot projekat Ministarstva zdravlja za uvođenje IZIS-a u Srbiji, jer bi, da to nije tako, zbog veličine ove ustanove elektronske knjižice mogle da dovedu do ozbiljnih problema. Samo kroz centralni objekat Doma zdravlja, koji ima površinu od 20.000 kvadrata, dnevno prođe oko 5.000 pacijenata. Ustanova ima još i 67 zdravstvenih stanica na teritoriji Niša. Svi objekti Doma zdravlja su informatički umreženi, što ga „svakog meseca košta 300.000 dinara“, koliko staje takva usluga jednog srpskog operatora.

Pregled za pacijente bez knjižice

– Znam da zbog ovoga mogu da me smene, ali mi besplatno pregledamo i pacijente koji uopšte nemaju zdravstvenu knjižicu. Ovo je zdravstvena ustanova, a mi smo lekari, i ne možemo da dozvolimo da ljudi koji su došli po pomoć padaju po hodnicima ili im se tu dogodi i nešto gore – kaže Jerkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari