U Njujorku je u sredu održana ceremonija otvaranja nebodera koji je izgrađen na mestu nekadašnjeg Svetskog trgovinskog centra, čije su čuvene Kule bliznakinje srušene u terorističkim napadima 11. septembra 2001.

Svetski trgovinski centar 4 je prva poslovna zgrada koja je otvorena na prostoru od 64.750 kvadratnih metara, gde je život izgubilo više od 2.700 ljudi. Nova kula visine 297,7 metara izgrađena na mestu nekadašnje Južne kule ima 72 sprata. Trećinu poslovnog prostora zgrade koristiće uprava luke Njujorka i Nju Džersija. Ceremoniji otvaranja prisustvovali su gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg i japanski arhitekta Fumihiko Maki.

Kada bude bio završen, novi Svetski trgovinski centar će se sastojati od pet nebodera, spomenika žrtvama napada od 11. septembra, centra javnog prevoza, komercijalnog prostora na 550.000 metara kvadratnih i umetničkog prostora. Najimpozantnija kula novog kompleksa jeste Svetski trgovinski centar 1, koja je nazvana Kulom slobode i koja ima 104 sprata, a u utorak je saopšteno da će biti najviša zgrada u SAD kada bude završena. Ova kula će biti otvorena sledeće godine.

Svetski trgovinski centar bio je meta terorističkog napada 11. septembra 2001. kada su dva aviona koja su oteli islamistički ekstremisti udarila u Kule bliznakinje. Prethodni napad na Svetski trgovinski centar izveden je 26. februara 1993. kada je u podzemnom parkingu eksplodirala bomba, pri čemu je život izgubilo šestoro ljudi, dok je više od hiljadu povređeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari