U Novi Sad stigle vakcine protiv gripa 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

U Dom zdravlja “Novi Sad” dopremljeno je 10 hiljada doza četvorovalentne vakcine protiv gripa, proizvođača Sanofi Paster. Distribucija po svim objektima teče po protokolu, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Sezonska vakcina preporučuje se posebno osobama starijim od 65 godina, kao i hroničnim bolesnicima sa poremećajem kardiovaskularnog i plućnog sistema, uključujući i astmu, sa metaboličkim poremećajima, a naročito

dijabetesom, sa oboljenjima bubrega i jetre, krvnim bolestima, malignim oboljenjima i sa imunodeficijencijom uključujući i HIV, navode u Domu zdravlja „Novi Sad“.

Takođe, vakcinacija se preporučuje i zaposlenima u socijalnim i zdravstvenim ustanovama, kao i javnim službama. Međutim, kada se zbroje svi navedeni, 10 hiljada doza, koliko je stiglo u Novi Sad, nije dovoljno da se svi vakcinišu ako to budu želeli.

Zainteresovani građani za imunizaciju protiv sezonskog gripa treba da se jave svom izabranom lekaru. U Institutu za javno zdravlje Vojvodine navode da se vakcine protiv gripa i protiv COVID-19 mogu dati istovremeno ili u bilo kom vremenskom razmaku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari