U Novom Pazaru se obeležava Dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici 1Foto: Grad Novi Pazar

U Novom Pazaru, danas, nema kulturno – zabavnih manifestacija, jer se obeležava Dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Iz gradske uprave su pozvali elektronske medije i ugostiteljske objekte da svoje programe obeležavanju ovog datuma.

Dan sećanja, u Novom Pazaru, obeležava se od 2015. godine. Tada je gradski parlament doneo odluku da se 11. jul zvanično obeležavana kao Dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici i važe sva pravila ponašanja kao za dan žalosti.

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) je 11. jul – Dan sećanja, kao nacionalni bošnjački praznik, ustanovilo 2005.godine, na desetogodišnjicu od počinjenog zločina.

Obeležavanju dvadesetosmogodišnjice i sahranjivanju još 30 žrtava, prisustvuju delegacije bošnjačkih političkih partija, verskih zajednic i institucija, predstavnici lokalnih samouprava i mnogobrojni građani.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari. Dana, borave Husein Memić i Edin Đerlek, novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac, predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) i potpredsednik Skupštine Srbije Usame Zukorlić, delegaciju BNV predvodi predsednica Misala Pramenković i na čelu delegacije Islamske zajednice (IZ) u Srbiji je zamenik predsedniika Mešihata muftija Rešad Plojović.

Bošnjačke političke partije, iz ovog kraja, za svoje pristalice organizovale su autobuski prevoz za odlazak u Srebrenicu, gde je do sada ukopano 6. 721 žrtva, a traga se za još više od hiljadu.

Poslanici SDASandžaka, Enis Imamović i Selma Jučević, juče su u skupštinsku proceduru uputili predlog Rezolucije o genocidu o Srebrenici.

Tim dokumentom predviđa se najoštrija osuda genocida i zabrana veličanja osuđenih ratnih zločinaca, a odgovornost za genocid se individualizuje.

– Ovim predlogom ukazali smo da je odgovornost za genocid i druge ratne zločine individualna. Nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački. To smo naglasili u preambuli predložene rezolucije – pojasnio je poslanik Imamović i dodao da je za to potrebna kolektivna osuda i kolektivno distanciranje od ratnih zločina.

Predlog Rezolucije podržali su samostalni poslanici Šaip Kamberi i Aleksandar Olenik.

Sadašnji saziv republičkog parlamenta je peti, kojem poslanici SDA Sandžaka predlažu i traže da usvoji taj dokument.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari