U OŠ “Svetozar Marković” obeležen Dana deteta u Brazilu: Besplatni kursevi portugalskog pri ambasadi te zemlje 1Neda Salai

Povodom obeležavanja Dečje nedelje „Veliko srce dece Srbije“ u OŠ ”Svetozar Marković“ na Vračaru, koju danas pohađaju i deca sa španskog, engleskog i ruskog govornog područja, juče je održana promocija brazilske kulture i jezika, gde je u prisustvu direktorke, nastavnika i đaka, kao i predstavnika ambasade Brazila u Beogradu, obeležen Dan deteta u toj zemlji.

Kako je saopšteno, za razliku od drugih zemalja, 12. oktobar se u Brazilu obeležava kao dan deteta, zato što je 12. oktobra 1492. Kristofer Kolumbo otkrio američki kontinent, a postoji verovanje da je on taj novootkriveni prostor nazvao „zemlja dece“. Ovaj datum se u Brazilu obeležava od 1940. i usmeren je na promociju mnogobrojnih akcija za zaštitu prava deteta.

Pri ambasadi Brazila u Beogradu od 2022. funkcioniše Centar za brazilske studije, koji pripada Institutu Gimarais Roza. To je zvanični brazilski državni organ zadužen za nastavu portugalskog jezika i promociju brazilske kulture širom sveta. U Evropi ovaj institut poseduje samo četiri ispostave, od kojih je jedna u Beogradu.

Organizuju se tečajevi portugalskog jezika i brazilske kulture, koji su besplatni i otvoreni za javnost. Centar poseduje i dobro opremljenu biblioteku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari