U petak svečanost povodom 180 godina SANU 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/MO)

Srpska akademije nauka i umetnosti (SANU), će u petak, 19. novembra obeležiti svoj dan i 180 godina postojanja.

Na svečanosti, će govoriti predsednik SANU Vladimir S. Kostić a novoizabranim dopisnim članovima biće dodeljene povelje o izboru i znak SANU, najavila je danas akademija.

Akademiku Ivanu Gutmanu biće uručena Medalja SANU iz oblasti prirodnih i tehničkih nauka, a akademiku Vasiliju Đ. Krestiću Medalja SANU iz oblasti društvenih i humanističkih nauka za 2021.

Reč je o nagradi koja je ustanovljena u tekućoj godini, kao vid priznanja zaslužnim pojedincima za izuzetna dostignuća u naučnim i umetničkim oblastima.

Medalja SANU dodeljivaće se svake godine za pojedine oblasti, i to naizmenično, prve godine dve nagrade, jedna iz oblasti prirodnih i tehničkih nauka i jedna iz društveno-humanističkih nauka. Naredne godine biće dodeljena jedna nagrada iz oblasti umetnosti, najavila je SANU.

Istorija SANU počinje 7. novembra 1841. kada je osnovano Društvo srpske slovesnosti (DSS) sa ciljem da proučava srpski jezik i na njemu propagira nauke, navodi se na sajtu SANU.

DSS je od 1847. rezultate rada  objavljivalo u Glasniku Društva srbske slovesnosti, ali je, zbog jačanja liberalne struje, koja je bila kritički usmerena prema režimu, društvo suspendovano januara 1864.

Njegov rad je nastavljen 29. juna te godine osnivanjem Srpskog učenog društva (SUD) koje je nastavilo sa objavljivanjem dokumenata o srpskoj istoriji, geografiji i etnografiji, i produžilo izdavanje Glasnika.

Članovi društva nisu se slagali sa njegovim osnovnim zadatkom – „liberali su verovali da je prosvećivanje naroda njihov osnovni zadatak, dok su konzervativci proklamovali naučni rad“.

Budući da su razlike bile nepomirljive, osnovana je 1886. Srpska kraljevska akademija (SKA), a SUD je postojalo sve do 1892, kada se spojilo sa akademijom.

Posle Drugog svetskog rata zvaničan naziv akademije promenjen je u Srpska akademija nauka, a 1960. godine u Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari