U pirotskoj Opštoj bolnici prosečno hospitalizovano 50 pacijenata zbog kovid infekcije 1Opšta bolnica Pirot Foto: Z. Panić

U poslednjih 15 dana u Opštoj bolnici Pirotu u kojoj su aktivne tri kovid jedinice u proseku je hospitalizovano zbog kovid infekcije oko 50 pacijenata, rekao je za TV Pirot direktor ove regionalne zdravstvene ustanove doctor Goran Petrović.

“ Većina hospitalizovanih, koji su duže na bolničkom lečenju je vezana za mašine. Gotovo da nije bilo dana u poslednje dve nedelje bez preminulih od posledica kovid infekcije, To ukazuje koliko je ozbiljna situacija, Trenutno je 8 bolesnika na pojačanom protoku kiseonika,a jedan pacijent je intubiran. Starosna struktura obolelih je različita. Najstariji pacijent ima 90, a najmladji 27 godina. Od onih koji su kod nas na lečenju 80 posto je nevakcinisano, a uglavnom je reč o ljudima koji boluju od hroničnih srčanih bolesti, plućnih, bubrežnih i onkoloških bolesti”, rekao je Petrović.

On je naglasio da  je u poslednjih 10 dana bilo  i obolele dece koja su posle prijema i trijaže u pirotskoj bolnici upućivana u Univerzitetsko klinički centar Niš.

“U poslednjih deset dana dvoje dece uzrasta do 10 godina iz Pirota je hospitalizovano u Nišu”, rekao je Petrtović.

Prema njegovim rečima, u Bolnici je trenutno zbog korona virusa 12 zaposlenih u izolaciji: 5 medicinskih sestara, jedan lekar i 6 nemedicinskih radnika.

“Zatvoreno je infektivno, očno, ušno odeljenje i urologija,dok Služba interne medicine radi sa 30 posto kapaciteta, zbog angažovanja medicinskih ekipa u kovid jedinicama. Specijalističke ambulante rade,kao i kompletna dijagnostika. U poslednje dve nedelje obustavljene su takozvane “hladne operacije. Za operacije kuka nema liste čekanja,dok na operaciju katarakte čeka 11 osoba”, rekao je dr Goran Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari