U ponedeljak počinje “Nedelja privatnosti” u Beogradu 1Foto: Pixabay/endus3r (Ilustracija)

Povodom obeležavanja 28. januara, Međunarodnog dana zaštite podataka o ličnosti, organizacija Partneri Srbija organizovaće u ponedeljak od 11 časova u prostoru “Miljenko Dereta“ godišnju konferenciju „Nedelja privatnosti“.

Među temama o kojima će se raspravljati do 26. januara su video nadzor i korišćenje sistema za automatsko prepoznavanje lica, “curenje” podataka u medije i zaštita privatnosti, uloga Narodne skupštine u unapređenju zaštite podataka o ličnosti, zatim kontrola primene i etička upotrebe veštačke inteligencije, zaštita privatnost kao pitanje konkurencije na tržištu, ali i primena digitalne agende na Zapadnom Balkanu.

U uvodnom delu konferencije govoriće, Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, Anne-Sietske Brinks, zamenica ambasadora Kraljevine Holandije u Srbiji i Crnoj Gori, Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Ana Toskić Cvetinović, izvršna direktorka Partnera Srbija, i Miodrag Milosavljević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo.

Među učesnicima konferencije su i Caterina Rodelli, analitičarka EU politika iz organizacije Access Now , Ella Jakubowska, savetnica za politike u oblasti osnovnih prava u digitalnom dobu, European Digital Rights (EDRi), Bogdan Manolea, izvršni direktor, ApTI, Rumunija, ali i novinarka Jelena Zorić, Ivan Trišović, šef odseka u Sektoru za nadzor nad zaštitom podataka o ličnosti iz kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Među učesnicima konferencije je i Igor Vukotić, žrtva povrede privatnosti, i Jelena Kleut sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Na konferenciji će biti prikazan i dokumentarni film “Do daske”.

Konferencija je podržana od Evropske unije, Ambasade Holandije u Srbiji, Fondacije za otvoreno društvo, DT instituta i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari