U programu javnog servisa cenzura i ignorisanje vesti 1Foto: G.Nonin

Protest pod nazivom „Istinom protiv otmičara“ održao je pokret „Podrži RTV“ danas u Novom Sadu uz podršku aktivista inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“, brojnih novinara i više stotina okupljenih građana.

 

Protest pod nazivom „Istinom protiv otmičara“ održao je Pokret „Podrži RTV“ danas u Novom Sadu uz podršku aktivista Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“, brojnih novinara i više stotina okupljenih građana.

Ispred Pokreta se prva okupljenima obratila Milica Kravić, bivša novinarka RTV-a, koja je podsetila da „borba za nezavisni RTV“ traje već godinu dana, tokom koje se ovaj pokret obraćao svim nadležnim institucijama ukazujući na nepravilnosti u radu ove medijske kuće, i da iako nije bilo razumevanja za njihove zahteve – „borba će se nastaviti“.

– Nažalost, bili smo u pravu kada smo na istom ovom mestu pre godinu dana upozoravali na to da će se program RTV-a drastično urušiti. U informativnom programu ove kuće danas vlada cenzura, nebalansirano izveštavanje, pa i potpuno ignorisanje vesti, navela je Kravićeva. To je bio povod za krivične prijave koje je danas pokret podneo protiv svih članova upravnog odbora RTV-a zbog nesavesnog rada u službi. Na ovaj „nesavesni rad“ osvrnuo se i Dragan Milanović Pilac, glavni poverenik sindikata „Nezavisnost“ za RTS, koji je ukazao na poteškoće koje zaposleni u medijskim kućama imaju u ostvarivanju svojih radnih prava.

– Pokušavaju da nam uskrate pravo da se borimo, ali sindikat RTS-a „Nezavisnost“ po prvi put vodi borbu zajedno i sinhronizovano sa drugim grupama koje žele nezavisni javni medijski servis o objektivno informisanje, rekao je Milanović.

Milica Kravić navela je neke od medija u Srbiji kao pozitivni primer poštovanja profesionalnih standarda i pozvala građane da između ostalih podrže i naš list.

– Dnevni list Danas, nedeljnici Vreme i NIN, Televizija N1, BIRN – neki su od medija koji nam svakodnevno dokazuju da se za nezavisno novinarstvo mora boriti i da od profesije ne bi trebalo odustati. Ne dozvolimo da i to malo slobodnih medija u Srbiji nestane. Kupujte Danas, pretplatite se na NIN ili Vreme, gledajte N1 i mislite svojom glavom, poručila je ona. Podsetila je i na odluku Apelacionog suda u Beogradu u korist nedeljnika NIN, po tužbi ministra policije Nebojše Stefanovića.

– Nedeljnik NIN je nedavno dobio jednu bitku kada je u pitanju odbrana profesionalnih novinarskih standarda, ukazala je Kravićeva.

Radomir Lazović ispred Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ čestitao je „saborcima“ iz Novog Sada na svim aktivnostima koje su do sada sproveli i podržao ih u borbi za njihov grad.

– Bravo na svemu što ste do sada uradili, bravo za istrajnost i odgovornost. Čestitam vam ulazak u novu godinu borbe. Pokazali smo da ne pristajemo na laži koje nam podmeću, na pritiske, ucene i mahinacije. Naša borba je mnogo šira od pojedinačnih slučajeva, rekao je on. Lazović je naglasio da je u prethodnih godinu dana rođena nova energija i ukazao da smo svedoci brojnih udruživanja i organizovanja građana i da u tom smeru u budućnosti treba da se razvija politika vođenja cele zemlje. 

Naprslina u Vučićevoj diktaturi

Okupljenima se obratila i novinarka NIN-a Sandra Petrušić, autorka teksta zbog koga je Stefanović tužio ovaj list. Ona je rekla da je lep osećaj dobiti sudski spor u svojoj zemlji, iako je, prema njenim rečima, uredništvo tog lista bilo uvereno da će pravdu morati da potraži u Strazburu. Ipak, ona je ukazala da je ova presuda izuzetak i svetli primer pravičnosti u radu našeg sudstva, te da aktuelni režim ne dopušta nezavisnost sudija, kao ni novinara.

– Ništa se nije promenilo – ovo je samo jedna naprslina u diktaturi Aleksandra Vučića kroz koju se izlilo malo ljudskih prava, odlučna je Petrušić. Ona je potkrepila ovaj stav podsećanjem na glasanje poslanika vladajuće stranke u Skupštini za smanjenje ovlašćenja sudija, pozdravljajući hrabrost veća Apelacionog suda koje je u takvom trenutku preinačilo presudu na štetu jednog ministra. 

Politika koja nije za ljude u odelima

Politika kakva nam treba nije rezervisana za ljude u odelima, ona nije u kabinetima nego u mesnim zajednicama i kućnim savetima, a prethodnih meseci ta politika se najglasnije čula na ulicama, istakao je Lazović. 

Manipulacija, propaganda i krivično delo

Sada čekamo samo sudske presude, jer ovo što je RTV danas, to više nije samo srozavanje novinarskih standarda, to je manipulacija i propaganda, to je krivično delo! Zato danas više nisu dovoljne samo ostavke, danas zahtevamo krivičnu odgovornost! RTV mora da bude korektiv sistema, društva i posrnulih medija. Onih medija koji odgajaju nenovinare, prevarante i lažove, rekla je Kljajićeva dok su okupljeni građani ispred upravne zgrade RTV-a povicima tražili ostavke. Šetnja se dalje nastavila ulicama Novog Sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari