Predsednik SAD Barak Obama ponovio je na zajedničkoj konferenciji za novinare s japanskim premijerom Šinzom Abeom da Vašington podržava Japan u njegovom teritorijalnom sporu s Kinom.

Obama, koji je doputovao u sredu uveče u Tokio u okviru azijske turneje, upozorio je i da je moguće da dođe do eskalacije u sporu, ali je naglasio da bi želeo da se on reši mirnim putem. Lider SAD je, takođe, istakao da je Amerika prema bezbednosnom sporazumu iz ere Hladnog rata obavezna da deluje ukoliko Japan bude napadnut. Dvojica lidera takođe su razgovarala o velikom trgovinskom sporazumu kao i o Severnoj Koreji.

Predsednik SAD će posetiti i Južnu Koreju, Maleziju i Filipine. Iako se očekuje da Kina bude jedna od glavnih tema na njegovim sastancima s regionalnim liderima, Obama neće otići u Peking. On je na put u Aziju krenuo sedam meseci pošto je poseta regionu bila otkazana zbog delimične blokade Vlade SAD. Kako su naveli američki zvaničnici, cilj njegove posete jeste potvrda posvećenosti SAD regionu usred zabrinutosti zbog jačanja Kine.

„Član pet bezbednosnog sporazuma SAD i Japana tiče se svih teritorija pod japanskom upravom, uključujući ostrva Senkaku. Smatramo da ona ne treba da budu predmet unilateralnih promena“, rekao je Obama i dodao da taj stav nije nov, već dosledan. On je takođe istakao da je rekao Abeu da „bi bila potpuna greška da umesto dijaloga dođe do eskalacije teritorijalnog spora“.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine je saopštilo u sredu da se protivi stavu Vašingtona. „Takozvano savezništvo SAD i Japana predstavlja bilateralni aranžman iz ere Hladnog rata, koji ne treba da ugrožava teritorijalni suverenitet Kine i njena prava“, rekao je Kin Gang, portparol Vlade u Pekingu.

Analitičari ocenjuju da je Obamina retorika u Tokiju bila veoma dobro izbalansirana. S jedne strane, pošto je sporna ostrva u Istočnom kineskom moru nazvao Senkaku, jasno je stavio do znanja da će ih američke trupe braniti u slučaju da Kina pokuša da ih preuzme silom. S druge strane, naglasio je da bi želeo da Tokio i Peking ulože više napora da uspostave dijalog.

Prijatelju Šinzo

Predsednik SAD je, primećuju analitičari, odnose Tokija i Vašingtona predstavio kao bliske i prijateljske. U jednom trenutku se japanskom premijeru obratio sa Šinzo, a u japanskoj kulturi samo se bliski ljudi oslovljavaju imenima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari