U Smederevu i Valjevu održani protesti „Srbija protiv nasilja“ 1Foto: N1

Na Gradskom trgu u Valjevu večeras je održan drugi protesni skup „Valjevo protiv nasilja“ na kome se okupilo više stotina Valjevaca. Protest protiv nasilja održan je i u Smederevu.

Građani su nosili parole na kojima je pisalo: „Vučiću odlazi! Ostavka!“, „ Vanredni izbori na svim nivoima“, „ Prelazna Vlada jedini garant“„Stop nasilju nad Srbima na KiM“…

Prisitnima su se obratili devedesetdvogodišnji advokat Borislav Perišić, Jana Zdravković, umetnica i Dragan Todorović, novinar nedeljnika „Vreme“.

Advokat Borislav Perišić je poručio Valjevcima da nedozvole da ih niko gazi i ponižava.

„ Ovo je vaš parlament i vaša skupština, ne u onoj zgradi preko puta i u Beogradu, vi ovde krojite svoju sudbinu i svojih nabližih.Nisam ovde došao da propagiram neko nasilje ili politiku. Ja pripadam vama, ja pripadam narodu“, rekao je Perišić.

Jana Zdravković je naglasila da smo dužni da mladima pružimo mogućnost izbora i da im pokažemo ono davno izgubljeno i zabroravljeno, slobodu i pravdu!

Novinar Dragan Todorović je javno zatražio da se na budućim pregovorima o izborima traži da se vrati većinski izborni sistem.

„ Dok je tako bilo radikali su imali jednog poslanika, nigde do u Zemunu, a i to je sumnjivo, ni jednog odbornika… Kako ne bi, kao danas, prošli lažni ljudi sa lažnim diplomama. Glasajmo za čoveka, a ne za partije. Ne treba nama sutra kada ovi odu nikakav čarobni štapić, veliki vodja već samo da se poštuju zakoni i da institucije rade svoj posao“, poručio je sa govornice novinar Todorović.

Tehničku podršku i ovim protestima „Valjevo protiv nasilja“ pružio je Valjevski pokret otpora.

I Smederevo protiv nasilja

Građani i građanke Smedereva večeras su se okupili u 19 časova kod Karađorđevog duda.

„Smederevo protiv nasilja nad istinom, nad čovekom, nad decom, nad glumcima, protiv nasilja nad moralom, identitetom, porodicom, portiv nasilja nad slobodom, nad normalnošću, poštenjem“, pisalo je u pozivu na protest „Akcije za Smederevo“.

Takođe se navodi da hoće zakon i red, institucije i „odgovornost svakoga ko nas je doveo do dna, do kraja, do toga da sahranjujemo decu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari