U Srbiji siromaštvo je pravilo

Naši ljudi u svetu: Nemanja Rujević, novinar Dojče velea

Ostavite komentar


  1. Ne znam zasto je izabran bas onaj deo za uvod, ali isto tako ne znam ni o cemu se u njemu radi. U zivotu se nisam drugacije ponasao, i moje drustvo, nego da svako placa svoje. I to je bilo krajem sedamdesetih i osamdesetih. Tako da ne znam sta se ovde u tom uvodu velica, ali svakako nesto odvratno. Nikada nisam nikome platio pice i nikada i necu. Zasto bih to radio? Koja je logika iza toga? I zasto bih prihvatao taj „obicaj“ a da ne prihvatam neke druge lokalne plemenske obicaje? Koja je razlika? Ne shvatam.

    1. Kao neko, ko je dete takoreci gastarbajtera, koji je rodjen i odrastao u nemackoj i nemcima, verovatno imam neku svoju sliku, o nemackoj sa jedne i srbije sa druge strane. Imao sam tu mogucnosti da zivim sad u ovoj srbiji i da je dozivim u celini, nazalost veoma porazavajuca slika, o svemu. Onda sam shvatio koliko mi je to nemacka u mom zivotu dala i koliko je srbija toga ugasila u pogled na nju.

    2. « Nikada nisam nikome platio pice i nikada i necu » …….tužno!

  2. Mene je obradovao ovaj intervju, jer za razliku od mase prica nasih iseljenika u njemu nema ni trunkice ogorcenosti, za koju usput imam razumevanja. Ali, ne, Nemanja to nije uradio. Postavio je stvari na pravo mesto, u jedan logican red. Bilo bi lepo da se jednoga dana vrati u Srbiju, mada su sanse male. Deca rastu, stvaraju svoj svet i covek nema srca da to nasilno prekida. Tuga koliko se srpske dece rasulo po svetu a da se nikada ne vrate.

    1. Nije tuga sto se toliko srpske dece rasulo po svetu jer su na boljem mestu.
      Tuga su razlozi koji su do toga doveli i koji jos traju, te se, stoga, ta ista srpska deca vratiti nece.
      I jos je tuznije sto smo mi, odsustvom reakcije, tu decu poslali u svet.

  3. Zivotni uspeh je ostvariti svoje zivotne snove, emotivne i poslovne u svojoj zemlji. Logika odlaska, a potom hvaljenja i opravdavanja svog postupka je prikrivanje nostalgije i tuge. Nije zivotni uspeh voziti bolji auto i biti u vecem stanu, vec ziveti u okruzenju porodice i prijatelja i blizini uspomena iz mladosti. Ne kazem, u Srbiji najbolje prolazi estrada i sportisti, vlast ih tetose i nagradjuje zbog sopstvenog rejtinga, ali sansa danas postoji i za mnogo drugih profesija, preduzetnike i programere npr.

  4. Poređenje života i rada Nemačkoj i Srbiji ste fantastično opisali,delim vaše mišljenje jer sam u Nemačkoj 13 godina.
    Bravo samo nastavite tako.Svi su Vam tekstovu jako dobri.

  5. Alex,nisi pogodio metu,kratko rečeno iako nemam ništa protiv tvog stava.Pitanje za tebe;da li si za varijantu da živiš u Srbiji uz platu od 300 evra ili u Nemačkoj sa 3.000€.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.