U staroj zgradi Narodne skupštine igrali su se bokserski mečevi i gledali filmovi 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

List Vreme poslednjeg dana u maju pre 80 godina pisao je o rušenju važne zgrade za istoriju Srbije – stare Narodne skupštine. Pravda je istakla važan jubilej, 100 godina postojanja srpske pošte.

List Vreme pisao je o rušenju stare zgrade Narodne skupštine podignute davne 1882. godine kako bi se na njenom mestu sazidao Penzioni zavod.

U staroj zgradi Narodne skupštine igrali su se bokserski mečevi i gledali filmovi 2

„Sa lica Beograda nestaje još jedna zgrada, koja je imala veliku prošlost“, stoji u tekstu.

Ova zgrada je, podsetio je autor, svedočila jednom veoma važnom istorijskom događaju.

„Godine 1882. u prisustvu Mila Obrenovića, tada Kneza Srbije, na predlog pretsednika Narodne skupštine Alekse Popovića, proglašena je mala kneževina Srbija za kraljevinu, a Knez Milan Obrenović za Kralja Srbije“, pisao je list.

Stara zgrada Narodne skupštine, kako je pisalo, petnaest godina kasnije, svedočila je još važnijem istorijskom činu.

„Godine 1903. u njenoj svečanoj sali položio je zakletvu na Ustav, novi kralj Srba, Kralj Petar Karađorđević“, navodi se u tekstu.

Sledeći značajniji događaj je proglašenje rata protiv Turaka iz 1912. godine.

U staroj zgradi Narodne skupštine igrali su se bokserski mečevi i gledali filmovi 3

„Najzad dolazi značajna 1914. godina, kada je u velikoj sali pročitan ultimatum Austro-Ugarske i primljena objava rata, koji je posle svoga završetka doneo ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca, i stvaranje Jugoslavije“, pisao je list Vreme, pre tačno 80 godina.

Po završetku rata, međutim, Narodna skupština se preselila u novu zgradu, dok je stara izdavana u zakup. Bilo je, kako se navodi u tekstu, raznih namena, od bokserskih mečeva, do bioskopskih projekcija.

„Danas se ruši i ustupa mesto velikoj i modernoj zgradi Penzionog zavoda privatnih činovnika čija će izgradnja koštati oko 20 miliona dinara“, pisao je list.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Pravda je obeležio značajan jubilej Pošte koja je počela sa radom 1840. godina i zabeležila čitav vek postojanja.

U staroj zgradi Narodne skupštine igrali su se bokserski mečevi i gledali filmovi 4

„Prva pošta za javni saobraćaj ustanovljena je i otvorena prvo u Beogradu 27. maja, a potom u Kragujevcu 4. juna 1840. godine“, pisao je list.

Sažeti su i hronološki prikazani svi važni datumi za razvoj pošte tokom svih godina od osnivanja.

Ističe se zahvalnost za odluku Ministarstva da se jubilej proslavi, a polovina prihoda od jubilarnih marki namenjena je podizaju Doma službenika u Beogradu.

Kako je 1843. godina proslavljana kao pedesetogodišnjica, od datuma uspostavljanja stalne i redovne pošto u Srbiji, kako se dalje navodi, 1943. je još jedan jubilej koji bi trebalo obeležiti izdavanjem spomenice.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari