U Subotici blage kliničke slike obolelih od kovida, dominiraju drugi virusi 1dr Elizabeta Vrana, foto: J. Patarčić/Danas

Samo tokom prošle nedelje lekari respiratorne ambulante u Subotici pregledali su 895 pacijenata, pri čemu je nešto više od polovine antigenski testirano, a svega 77 bilo pozitivno na kovid infekciju, što upućuje da trenutno dominiraju drugi virusi koji izazivaju respiratorna oboljenja.

Kako za Danas objašnjava dr Elizabeta Vrana, koordinatorka respiratorne ambulante u Subotici, februar je mesec kada su respiratorni virusi najzastupljeniji, kao i influenca, te ne čudi što se veliki broj građana svake nedelje javi na pregled.

“Pacijenti imaju povišenu telesnu temperaturu, kašalj, nedostatak daha, curenje nosa, stomačne tegobe, možda i dijareju sa temperaturom”, nabraja dr Vrana najčešće simptome zbog kojih se građani javljaju u respiratornu ambulantu.

“Imamo i pacijente koji nam se javljaju sa naglim početkom bolesti, bolom iza očiju, sekrecijom iz nosa i pet-šest dana visokom temperaturom. Njima uradimo laboratoriju, ako treba uradimo i snimak pluća, a ukoliko nemaju ništa na snimku pluća, savetujemo mirovanje i simptomatsku terapiju. To je gripa, odnosno influenca i takve pacijente imamo i lečimo”, dodaje naša sagovornica.

Kada je u pitanju kovid infekcija, koordinatorka subotičke respiratorne ambulante kaže se broj obolelih još uvek “drži” na određenom nivou, jer je u prvoj nedelji februara bilo 77 pozitivnih pacijenata, u drugoj je broj porastao na 103 obolela, da bi u trećoj nedelji pao na 95 i u četvrtoj se vratio na 77 pozitivnih pacijenata.

To su, kaže doktorka, mala odstupanja, navodeći da je i u januaru u proseku bilo oko 90 pozitivnih pacijenata nedeljno, a ono što lekare posebno ohrabruje, jeste da je uglavnom reč o blagim do lakim kliničkim slikama.

“Neki pacijenti čak nemaju ni temperaturu. Osećaju možda malo da im curi nos, pa dođu ili možda supruga ima temperaturu, pa dođu oboje da se testiraju i budu pozitivni. Dakle, neko ima više izražene simptome, neko uglavnom nema ili su blagi kod kovid infekcije, što nas raduje”, kaže dr Vrana.

Tome u prilog govori i podatak da se izuzetno mali broj pacijenata koji su pozitivni na kovid infekciju upućuju na dalju dijagnostiku i lečenje u bolnicu.

“Uglavnom su to negativni pacijenti koji imaju neke velike promene na plućima, znamo da su bakterijske infekcije, ali pošto su negativni i imaju visoku temperaturu, uputimo ih u respiratornu ambulantu, pa se zadržavaju verovatno na Odeljenju pulmologije, ali zbog kovid infekcije, jako malo pacijenata se upućuje na dalje lečenje u bolnicu”, ističe dr Vrana.

Naša sagovornica kaže da su gužve u čekaonici respiratorne ambulante najveće ponedeljkom, ali da je danas, u toku prepodneva, primećen nešto manji broj pacijenata nego što je to uobičajeno.

Međutim, na osnovu dosadašnjeg iskustva, kaže da jedan “relaksiran” dan ne znači i kraj sezone respiratornih infekcija, te da treba sačekati barem kraj nedelje da bi se videlo da li će se broj pacijenata zaista smanjiti.

Respiratorna ambulanta u Harambašićevoj ulici radi od ponedeljka do petak od 7 do 17 časova, a vikendom od 7 do 14 časova.

Radnima danima su angažovana četiri medicinska tima, jer je tada više pacijenata, dok vikendom radi jedan medicinski tim.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari