Gužva u subotičkom Dečijem dispanzeru: Prošle nedelje pregledano više od 2.500 mališana 1Foto: Zvaničan sajt Doma zdravlja Subotica

Gužva u subotičkom Dečijem dispanzeru ne jenjava. Samo u toku protekle nedelje pregledano je 2.550 mališana, a nedelju dana pre toga za oko 250 pacijenata manje, zbog čega su lekari, iako rade maksimalnim raspoloživim kapacitetom, pod velikim pritiskom i mole roditelje za strpljenje.

Puna čekaonica Dečijeg dispanzera nije neuobičajena slika za ovo doba godine zbog kruženja velikog broja virusa, a kako za Danas kaže dr Josipa Krajninger Parčetić, koja je pedijatar u Službi za zdravstvenu zaštitu žena i dece Doma zdravlja Subotica, beleži se blagi porast u broju pacijenata.

Dominantni simptomi zbog kojih se roditelji sa decom javljaju lekarima su povišena do visoka temperatura koja traje i više dana, kijavica, sekrecija iz nosa, glavobolja, gušobolja, kašalj, otežano disanje, što su ujedno tipični simptomi svih respiratornih infekcija.

“Takođe, imamo sporadično i decu sa gastrointestinalnim tegobama, ali i dalje dominiraju ove virusne etiologije, što je takođe karakteristično za ovaj period godine. U odnosu na indikacije, i dalje testiramo decu na infekciju kovidom, ali se ne beleže promene u dinamici kretanja ovog virusa”, kaže dr Krajninger Parčetić.

Prema njenim rečima, frekvencija poseta Dečijem dispanzeru uveliko zavisi od dana u nedelji, pa tako najviše pregleda beleže početkom i krajem radne nedelje, ali ni vikendom i u noćnim dežustvima nisu pošteđeni, iako su dežurstva namenjena za preglede dece sa hitnim stanjima.

Zbog toga naša sagovornica moli roditelje da budu strpljivi, jer Služba radi pod maksimalnim raspoloživim kapacitetom ljudstva i da će, pored velikih gužvi, svako dete koje dođe biti adekvatno pregledano i zbrinuto.

“Kao i uvek, sestre na šalterima vrše trijažu pacijenata, te je potrebno da roditelji na šalteru kažu sestrama, kada ih pitaju za razlog iz kojeg su se javili, kako bi sestre mogle da procene red hitnosti. Ova praksa je normalna i svuda primenjiva, a naročito je bitno da se napomene da li je postojao kontakt kovid zaraženim licima ili ukoliko sumnjaju na potencijalnu infekciju kovidom, kako bi se pacijenti uputili u zasebnu čekaonicu, koja je izdvojena od ostale dece”, napominje dr Krajninger Parčetić.

Takođe, doktorka naglašava i važnost nege roditelja prilikom ispoljavanja prvih simptoma, te da ukoliko sve primenjene mere ne daju očekivani efekat, neophodno je da dovedu dete kod lekara.

“Važno je da roditelji u kućnim uslovima započnu sa simptomatskom terapijom, da snižavaju temperaturu, daju deci dosta tečnosti, što raznovrsniju ishranu bogatu vitaminima, mineralima, da im obezbede dovoljno sna, redovito da provetravaju prostorije u kojima dete boravi i slično”, savetuje dr Krajninger Parčetić.

Naša sagovornica napominje da je korišćenje maski u svim zdravstvenim ustanovama i dalje na snazi, te moli roditelje da se toga pridržavaju kako bi se izbegle česte, svakodnevne neprijatne situacije, upravo zbog odbijanja korišćenja istih.

“I još jednom apelujemo na roditelje da noćna i nedeljna dežurstva naše Službe koriste isključivo u hitnim situacijama, a naravno, ukoliko stanje deteta to nalaže, potrebno ga je dovesti na pregled, odmah, bez odlaganja, što pre”, poručuje dr Josipa Krajninger Parčetić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari