Mnoge porodice ne prepoznaju problem: U Kragujevcu počinje da radi Savetovalište za pomoć i podršku roditeljima školske dece 1Foto: Z. S. M.

 

Savetovalište za mentalno zdravlje Doma zdravlja Kragujevac počelo je sa preventivnim programom „Pomoć i podrška roditeljima dece školskog uzrasta osnovnog obrazovanja”.

Savetovališta će biti u prostorijama Specijalističko konsultativne službe Doma zdravlja Kragujevac u ATD-u, svakog četvrtka od sedam do 13 časova, a razgovor i pregledi mogu se zakazati na telefon 0648658430.

– Zbog skorašnjih tragičnih događaja koji su potresli čitavu Srbiju Dom zdravlja Kragujevac prepoznao je ovu problematiku i doneo odluku da otvorimo Savetovalište za roditelje dece školskog uzrasta, kaže za Danas Danijela Petrović, portparolka kragujevačkog Doma zdravlja.

Po njenim rečima ovakav rad je način i preventiva da se obrati pažnja na simptome kao što su povučenost ili gubitak volje za učenjem.

– Ukoliko roditelji imaju bilo kakva pitanja neka pozovu Savetovalište da se konsultuju sa stručnjacima Doma zdravlja i eventualno zakažu pregled kod njih. Tu smo da pomognemo kako bi se određeni problem, ako postoji, prevenirao, ističe ona.

Tim Savetovališta za pomoć i podršku roditeljima dece školskog uzrasta sačinjavaju Nataša Božović, socijalna radnica, Milena Vasović, psiholog i doktorka Suzana Perović, neuropsihijatar.

Po mišljenju koleginica iz tima Nataša Božović je „na prvoj liniji” a ostali su neophodna podrška.

Sa Natašom Božović će roditelji obavljati prve, preliminarne razgovore, i ona vrši samu trijažu i definisanje problema.

– U fokusu su roditelji koji imaju decu u osnovnoj školi i to ne samo onu koja već imaju neki problem već i oni roditelji koji žele da „rade” na negovanju, unapređenju i održavanju zdravih porodičnih odnosa. Mnoge porodice ne prepoznaju problem i misle da je sve u redu, ali nije uvek baš tako, upozorava Nataša Božović.

Mnoge porodice ne prepoznaju problem: U Kragujevcu počinje da radi Savetovalište za pomoć i podršku roditeljima školske dece 2
Nije moguće doći samo jednom i dobiti odgovor da li je sve u redu ili ne – socijalna radnica Nataša Božović Foto: Z. S. M.

Rad Savetovališta, odvija se telefonskim zakazivanjem, i nije potreban nikakav uput. Nataša Božović skreće pažnju da su lokalni mediji koji su najavili otvaranje Savetovališta pogrešno protumačili obaveštenje da je u pitanju „telefonsko savetovalište”.

– Savetovalište nije „telefonsko” nego samo preko broja 0648658430 roditelji ostvaruju prvi kontakt sa našim timom. Nema ograničenja i bukvalno svi roditelji mogu da se jave ako smatraju da treba da se posavetuju oko nekog problema. Nemamo granicu „ima problem – nema problem”. Mi smo tu da sagledamo situaciju i možda uočimo problem, ističe ona.

Po njenim rečima posle kontaktiranja Savetovališta radi se prvi upitnik i neki osnovni intervju iz kojih se sagledava da li problemi postoje ili ne.

– Nije moguće doći samo jednom i dobiti odgovor da li je sve u redu ili ne. Neophodan je duži i temeljniji rad na dijagnostici. U fokusu tog delovanja je pre svega porodična dinamika i obrasci koji doprinose boljem funkcionisanju svih njenih članova. Analiza način na koji se donose odluke, pristupa rešavanju problema u porodici ili razmenjuju osećanja. Naš zadatak je da tu i na to ukažemo ili podstičemo eventualne korekcije i izmene a upravo sve sa ciljem ublažavanja i spredčavanja daljeg narušavanja porodičnih odnosa, pojašnjava Nataša Božović.

Ona ne želi da unapred predviđa eventualne probleme na kojima će ovaj tim raditi sa roditeljima i decom školskog uzrasta ali pretpostavlja da jedan okvr delovanja mogu da budu (zlo)upotreba telefona, postavljanje granice njihovog korišćenja, kao i kako da se deca ponašaju u određenim situacijama i nose sa njima.

Doktorka Suzana Perović ima moto da mentalno zdravlje nacionalni kapital, neophodan za blagostanje i funkcionisanje osoba, društva i države.

– Ako prenebregnemo tu činjenicu, a očigledno je da smo to svi uradili, onda dođemo u situaciju u kakvu smo došli. Tim savetovališta za mentalno zdravlje je shvatio da mora nešto da preduzme posle nedavnih tragičnih događaja. Jasno je da smo mi samo jedna karika u lancu, ali hajde da uradimo ono što i koliko možemo u ovom trenutku, da radimo i pomognemo roditeljima i deci školskog uzrasta jer oni sem pedijatara nemaju kome da se obrate, smatra ona.

Za doktorku Perović nije bitno da li su problemi već postojali.

– U Savetovalištu pokušamo da pomognemo da se reše već postojeći ili, da bukvalno, kao služba koja se bavi prevencijom mentalnog zdravlja preveniramo i neke eventualne probleme koji mogu da nastanu u današnje vreme kada kada svi roditelji „trče” za poslom i toliko su prezauzeti. Da pokušamo savetima da ukažemo na mogućnost poboljšanja komunikacije na relaciji roditelj dete i uspostavimo liniju međusobnog razumevanja, kaže psihijatar Suzana Perović, dodajući da su se ovoj ideji i misiji „kao služba Doma zdravlja stavili na raspolaganje sa svim svojim resursima”.

Mnoge porodice ne prepoznaju problem: U Kragujevcu počinje da radi Savetovalište za pomoć i podršku roditeljima školske dece 3
Prenebregli smo činjenicu da je mentalno zdravlje nacionalni kapital – psihijatarka dr Suzana Perović Foto: Z. S. M.

Po rečima Nataše Božović i Danijele Petrović za sada će Savetovalište raditi samo četvrtkom od sedam do 13 sati a od odziva i potreba roditelja u Domu zdravlja će u buduće sagledati da li je potrebno da se produži radno vreme, uvedu njegov rad i drugih dana u nedelji i otvore dodatne kontakt linije.

Takođe, portparolka Doma zdravlja Danijela Petrović smatra da u ovakav način rada, po potrebi, trebaju da se uključe i sve ostale ustanove, škole i šoklski psiholozi kako bi se bolje pratila situacija jer se u tim sredinama često dešavaju vršnjačka i verbalna nasilja.

– Jednostavno neophodno je da se uključi čitavo društvo. Deca su u strahu i panici. Moramo da učinimo nešto i preventivno reagujemo kako bi smo to promenili, zaključuje ona.

Za sada roditelji kragujevačke dece školskog uzrasta mogu ih kontaktirati četvrtkom na telefon 0648658430 u ATD-u Doma zdravlja na Bubnju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari