Dom zdravlja u Nišu prošle godine pružio 32 odsto usluga više od planiranog: Unapređenja i opremu finansirali i UNICEF i Emirati 1Foto: V. Torović

Dom zdravlja u Nišu je u prošloj godini pružio 6.632.930 zdravstvenih usluga, što je 32 odsto više od plana, a na dnevnom nivou je primano od 5000 do 8000 pacijenata, saopštila je ova zdravstvena ustanova.

Prema njenim podacima, od ukupnog broja usluga čak 300.000 su bile preventivne, što je i „primarni zadatak Doma zdravlja“.

Među preventivnim aktivnostima, na koje su „jako ponosni i prepoznatljivi u gradu“, jesu „Bazari zdravlja“, na teritoriji svih pet gradskih opština, “Otvorena vrata”, svake subote, “Približimo se pacijentima”, na teritoriji svih opština i oko 67 sela, “Zdravlje za sve”, „Pričajmo o dijabetesu“, “Akcije u lokalnoj zajednici”, “Akcije po kalendaru zdravlja” i akcije pružanja saveta iz domena socijalne zaštite.

Od oktobra, svake sedmice, Dom zdravlja se priključio akcijama Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, te je pružen „veliki broj zdravstvenih usluga koje se rade na primarnom nivou, kao i određivanje hormona štitne žlezde i PSA koje su rađene u saradnji sa Univerzitetskim kliničkim centrom Niš“.

„Dom zdravlja je od samog početka uključen u realizaciju Nacionalnih skrinig programa na rano otkrivanje raka dojke, debelog creva i grlića materice“, navodi se u saopštenju.

“ U akcijama preventivnih i skrining pregleda u objektu Doma zdravlja i na terenu pruženo je ukupno 65.105 usluga, od kojih 8.057 pregleda odraslih, 16.897 skrininga na rano otkrivanje depresije, 211.673 skrininga na rano otkrivanje dijebetesa, 6.675 skrininga na rano otkrivanje kardiovaskularnog rizika, 8.533 skrininga na rano otkrivanje raka debelog creva, 6.858 skrininga na rano otkrivanje raka grlića materice, 4.499 skrininga na rano otkrivanje raka dojke i 1.913
merenja mineralne gustine kostiju“, dodaje se.

Nivo mineralne gustine kostiju od januara prošle godine proverava se na „aparatu najsavremenije tehnologije“, te pacijenti mogu da preveniraju nastanak osteoporoze i komplikacija.

Služba za zdravstvenu zaštitu žena dobila je novi ultrazvučni aparat, vredan pet miliona dinara, koji je donacija u okviru programa NIS-a „Zajednici zajedno“.

Dom zdravlja je dobio sanitetsko vozilo kao poklon Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Školi roditeljstva Doma zdravlja predata je i donacija Rosa vode, koja će zaposlenima pomoći u daljem radu, navodi se, bez preciziranja o kakvoj donaciji je reč.

„Nabavljena su i stavljena u funkciju dva ultrazvučna aparata za ehokardiografiju, centrifuga za potrebe Službe laboratorijske dijagnostike, suvi sterilizator za potrebe Službe za zdravstvenu zaštitu u oblasti dentalne medicine, holter EKG-a, holter krvnog pritiska, EKG aparati i drugi“, navodi se u saopštenju.

Dom zdravlja je intezivirao rad na promociji vakcincije bivalentnom vakcinom protiv kovida 19, HPV vakcinom, MMR vakcinom i vakcinom protiv hepatitisa B.

Unapređen je kvalitet rada u svih pet savetovališta, a otvorena su dva nova, za trudnice i porodilje i za dojenje, dodaje ova ustanova.

Zahvaljujući UNICEF-u, otvorene su četiri nove ordinacije i proširen tim u Razvojnom savetovalištu.

Renovirane su zdravstvene stanice u Supovcu, Donjoj Trnavi i Vele Polju, zahvaljujući sredstvima koja je obezbedio Grad.

Izgrađena je nova zdravstvena stanica u Brzom Brodu sredstvima iz gradskog budžeta, a u toku je njeno opremanje uz finansijsku podršku Ministarstva zdravlja.

Dom zdravlja u Nišu je, inače, najveća ustanova takvog tipa u Srbiji, a pruža usluge građanima Niša i nekih delova juga Srbije.

Ima oko 1250 zaposlenih.

Značajno povećan broj repiratornih infekcija kod dece

Broj dece sa respiratornim infekcijama je povećan, a najviše ovakvih pacijenata se javilo pedijatrima Doma zdravlja za vreme novogodišnjih praznika, saopštili su u ovoj ustanovi.

Prema rečima lekara, roditelji su su dovodili decu zbog kašlja, lučenja iz nosa, gušobolje, glavobolje i povišene temperature.

I u niškoj Hitnoj pomoći su kazali da beleže povećan broj pregleda dece zbog ovakvih simptoma, pa je za jednu noć bilo i 78 pregleda.

„Ne sećam se da se ovo skoro desilo, puno je bolesne dece. Simptomi slični gripu, prilivi, povraćanje, kovid“, rekla je dr Verica Božić iz Hitne pomoći za Televiziju Zona plus.

Pedijatri očekuju da će se narednih dana smanjiti broj bolesnih dece s obzirom da je u toku raspust.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari