Dnevna bolnica za bolesti zavisnosti u Paunovoj više ne postoji, od ponedeljka prima pacijente na novoj adresi 1Foto: Fonet/Marko Dragoslavić

Posle mnogo razgovora, pregovora, pa i nesporazuma, nađeno je rešenje za dnevnu bolnicu u Paunovoj ulici. Od ponedeljka ova ustanova počinje da prima pacijente na novoj adresi, prenosi RTS.

Dnevna bolnica za bolesti zavisnosti u Paunovoj više ne postoji. Poslednji pacijenti otpušteni su u četvrtak, a ključ u bravu stavljen je u podne sledećeg dana.
Posle višemesečnih pregovora uprave sa Gradom i Ministarstvom, bolnica u kojoj se leče deca i odrasli zavisnici od alkohola, opijata, kockanja, video igara i kompjutera, preseliće se u nekadašnje stomatološko odeljenje Doma zdravlja Vračar u ulici Knjeginje Zorke.

Lekare i sestre zatekli smo kako sređuju ordinacije, iako još ima posla za majstore.

„Ima tu još poslova koji moraju da budu određeni naknadno. Mi smo nastavna baza, treba ugraditi skrin, to je ono jednosmerno ogledalo, treba doraditi još neke stvari. Uglavnom, od ponedeljka biće apsolutno svi uslovi koji su potrebni za prijem pacijenata. Po mom dubokom ubeđenju, cela ova priča je trajala predugo. Moglo je da se to završi bukvalno za mesec dana, kao što se i završilo kada smo intenzivirali u novembru celu priču. Nažalost, provlači se od juna ili jula, ali drago mi je da se sada već nazire kraj cele priče“, kaže prim. dr Ivica Mladenović, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti.

Na drugom spratu biće dečje odeljenje, a na trećem za odrasle. Trebalo bi da prvi pacijenti dođu na terapiju u zajednici u ponedeljak. Kapacitet je 25 mesta za odrasle i 20 za decu. Nastaviće da radi i klub Paunov vrt za pacijente koji su završili intenzivno lečenje, ali moraju još dve godine da dolaze u psihoterapijske grupe.

„Ovo su definitivno uslovi koji su tehnički bolji nego u Paunovoj. Veći prostor, imamo više prostorija, na kraju krajeva ovo jeste i centar grada i terapija u zajednici koja je potpuno zaživela. S tim što uvek nešto fali. U Paunovoj je bilo dosta zelenila, ljudi su voleli Paunovu zbog tog zelenila, osećali su se kao kod kuće“, ističe dr Mladenović.

Svako ko se obrati klinici za bolesti zavisnosti, doneo je najvažniju odluku u životu. Nova lokacija i veći prostor, dobar su početak. I za njih i za članove porodice, koji su im najveća podrška tokom lečenja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari