U Subotici već rasprodati aranžmani za božićne i novogodišnje praznike: Zagreb, Beč, Budimpešta, ali Pariz i Rim su destinacije 1Prag, foto: Natalija Jakovljević

Uoči božićnih i novogodišnjih praznika, interesovanje Subotičana za kraće izlete u evropskim prestonicama ne jenjava, a većina aranžmana u turističkim agencijama je već rasprodato, kaže za Danas subotički turizmolog, Boris Tot.

Kako navodi, u odnosu na predpandemijski period cene izleta su veće za nekih 10 do 15, a najviše 20 odsto.

„Pošto se bliži katolički Božić, širom Evrope se ponovo otvaraju brojni božićni vašari, ne samo u prestonicama nego i u drugim većim gradovima. Međutim, za naše turiste su najaktuelnije prestonice. Ali i za mnoge druge destinacije ima mnogo aranžmana“, kaže Tot.

Jedna od bližih lokacija Subotičanima, osim Budimpešte, svakako je Zagreb koji je više puta osvajao nagradu u konkurenciji najlepšeg božićnog vašara u Evropi, a taj status dobijao je i Beč, kao i Budimpešta.

U Subotici već rasprodati aranžmani za božićne i novogodišnje praznike: Zagreb, Beč, Budimpešta, ali Pariz i Rim su destinacije 2
Turizmolog Boris Tot, foto: privatna arhiva

„Zagreb najavljuje već od prvog adventskog vikenda, odnosno 26. novembra, da će postaviti jedan od većih vašara svih vremena, tako da ima aranžmana i za Zagreb“, najavljuje Tot.

Ističe da su najaktualniji jednodnevni, dvodnevni ili trodnevni aranžmani, bez noćenja, sa jednim ili dva noćenja.

„Cene produženog vikenda za Budimpeštu na bazi autobusa i dva noćenja sa doručkom je oko 100 evra, za Beč je to do 150 evra. Ima izleta i za Temišvar i Prag“, navodi.

Subotičani se interesuju i za novogodišnje aranžmane

„Tu je veliki broj mogućnosti, kako avionom tako i autobuskim prevozom, a građani su zainteresovani i za dalje destinacije kao što su Milano, Pariz, Rim, Istambul, Prag, London, Madrid, i druge lokacije“, napominje.

Cene za metropole uključuju autobuski prevoz, pa se tako može otići u Pariz na devet dana po ceni od 369 evra po osobi, u Beč na šest dana za 229 evra, u Solun za 149 evra, Severnu Italiju za 159 evra, u Toskanu za 159 evra, u Milano za 179 evra. Za četiri do pet dana avionom možete u Istambul za 480 evra dok je za Amsterdam neophodno izdvojiti 700 evra.

U Subotici već rasprodati aranžmani za božićne i novogodišnje praznike: Zagreb, Beč, Budimpešta, ali Pariz i Rim su destinacije 3
Beč, foto: Natalija Jakovljević

Kada su u pitanje veće gužve na graničnim prelazima, one se očekuju u drugoj polovini decembra, oko katoličkog Božića i Nove godine, ali i tokom pravoslavnog Božića, pa je potrebno naoružati se i strpljenjem.

Imamo i veliki broj naših ljudi koji rade u inostranstvu, koji će se u ovom periodu vraćati kući, dodaje.

Bolje first nego last minute

Prema Totovim rečima, uvek je first minute bolje nego last minute, kada je reč o putovanjima tokom praznika.

„Verujem da će biti moguće i u poslednjem momentu naći neko slobodno mesto, ali ako neko zna unapred da će da putuje, uvek je preporuka da rezervaciju uradi na vreme. Uglavnom je sada već sve rasprodato, ali ne u svim agencijama“, poručuje naš sagovornik.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari