U toku akcija prijavljivanja davalaca matičnih ćelija za Nacionalni registar 1Foto: Institut za transfuziju krvi

Institut za transfuziju krvi Srbije, u okviru kojeg se i nalazi Registar davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije, pokrenuo je nacionalnu kampanju “Osloni se na mene” kako bi se povećao broj upisanih davalaca u Registar i podigla svest javnosti o značaju postojanja samog Registra.

Dr Glorija Blagojević iz Instituta za transfuziju krvi, napominje da pored Beograda, predstavnici Instituta sprovode kampanju i u ostalim gradovima širom Srbije, a sada je na redu Subotica.

– U subotu 27. avgusta od 16 časova na Trgu slobode u Subotici, u okviru “Takmičarskog sajma”, Subotičani će imati priliku da se infomišu o značaju postojanja nesrodnih davalaca u našem Registru, kao i da pristupe Registru davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije. Akcija je podržana i od strane sportskog udruženja “Horizont”, koji je ujedno i organizator 5. Subotičkog polumaratona – „Trči kroz istoriju”, a koji se održava dan kasnije. Takođe, i u nedelju 28. avgusta, na sam dan održavanja trke, učesnici polumaratona, kao i svi drugi prisutni građani, moći će da se upišu u Registar. Sam čin pristupanja Registru iziskuje svega 5 minuta vremena i jednu malu epruvetu krvi uzetu iz periferne vene. Čitava procedura svakako neće umanjiti fizičku spremnost trkača, naprotiv, može samo pojačati takmičarski duh saznanjem da možete nekome doslovno spasiti život – ističe dr Blagojević.

Da bi se za što veći broj bolesnika pronašao odgovarajući davalac, potrebno je najmanje 100.000 prijavljenih davalaca u nacionalnom registru, a trenutno je taj broj oko 11.500 upisanih. Iz tog razloga se pacijenti u Srbiji oslanjaju na Svetski registar i humane građane drugih država, pre svega iz Nemačke, Turske, Poljske, Izraela i dr, koji doniraju matične ćelije našim obolelim sugrađanima.

Međutim, traženje nesrodnog davaoca u inostranstvu, preko Svetskog registra, dodatno usporava proces izlečenja, čime se i umanjuju šansa za preživljavanje pacijenta. Na žalost, za jedan broj obolelih davalac se nikada ne pronađe, pa samim tim, šanse za njihovo preživljavanje ne postoje.

O efektima nacionalne kampanje, sa ciljem da približi značaj povećanja broja nesrodnih davalaca u Registru, dr Blagojević ističe da, iako kampanja traje svega nekoliko meseci broj novoprijavljenih davalaca raste, što govori u prilog tome da radimo pravu stvar.

– Za tri meseca je upisano više od 1500 novih davalaca, a to je do skoro bio neki trogodišnji prosek prijavljenih. Što je više upisanih u Srbiji, to su veće šanse da se podudarni davalac nađe u granicama naše države. S toga pozivam sve Subotičane da dođu u subotu i nedelju na Trg slobode, daju jednu epruvetu krvi, upišu se u Registar i pokažu svoju humanu i ljudsku stranu – zaključuje dr Glorija Blagojević.

Procedura upisa u Nacionalni registar:

– Registru mogu da pristupe zdrave osobe koje imaju između 18 i 45 godina, koje ne boluju od teških oboljenja srca, pluća i bubrega, malignih i autoimunih oboljenja.

– Sama procedura prijave se sastoji od popunjavanja jednostavnog formulara i davanja uzorka krvi iz vene, kao kada se vadi uzorak za analizu krvne slike.

– Nakon toga na kućnu adresu, prijavljenoj osobi stiže personalizovana kartica koja potvrđuje da je upisana u Registar i pod kojim brojem.

– Kada se jednom prijavi, podaci o toj osobi ostaju u Registru dok ne napuni 60 godina.

Davanje matičnih ćelija:

– Davanje matičnih ćelija je potpuno bezbedno i bezbolno.

– Ukoliko se ustanovi da je davalac iz Registra podudaran sa pacijentom kome su potrebne matične ćelije, poziva se u dalju proceduru.

– Prijavljivanje u Registar ne obavezuje i samo davanje matičnih ćelija hematopoeze, sve se svodi na princip dobre volje i ljudsku želju da se pomogne.

– Matične ćelije se mogu prikupiti na dva načina, iz periferne krvi i iz bedrene kosti. Davalac je taj koji bira način na koji će dati matične ćelije.

– Ukoliko je davalac podudaran sa nekim od obolelih i prihvati da uđe u dalju proceduru, obavlja se lekarski pregled i nakon toga se pristupa izdvajaju matičnih ćelija.

– U današnje vreme, matične ćelije se prikupljaju u najvećem broju slučajeva iz periferne krvi, sama procedura je komforna za davaoca, traje par sati i vrlo je slična davanju krvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari