U toku rekonstrukcija graničnog prelaza Horgoš, birati alternativne prelaze 1Granični prelaz Horgoš, foto: Natalija Jakovljević

U toku su radovi na rekonstrukciji i dogradnji graničnog prelaza Horgoš, jednog od najopterećenijih i najfrekventnijih graničnih prelaza u zemlji.

Prema najavi Ministarstva saobraćaja i infrastrukture, radovi na samom prelazu, kao i na prilaznim saobraćajnicama trajaće oko godinu i po dana, pa je preporuka da se koriste drugi manji alternativni prelazi.

„Za putnički saobraćaj su to Kelebija, Đala, Horgoš II, Rabe, Bački Breg, Bački Vinogradi, Bajmok i Rastina, a za teretni Terminal Kelebija“, navode u Upravi carina Srbije.

Napominju da će se bliži i početak turističke sezone, pa će broj putnika i vozila neminovno rasti, pa možemo očekivati i duža zadržavanja od uobičajenih.

„Treba imati u vidu da je prošle godine tokom letnje sezone, uprkos smanjenoj fluktuaciji usled pandemije korona virusa, preko ovog graničnog prelaza u našu zemlju ušlo preko milion i po putnika, a izašlo oko 1,2 miliona ljudi“, kažu u Upravi carina Srbije.

U istom periodu je preko Terminala Horgoš u zemlju ušlo više od 43.000 kamiona, a iz nje izašlo gotovo 40.000 teretnjaka.

Dodaju da povremeno zatvaranje pojedinih traka, već uslovljava duža zadržavanja u teretnom saobraćaju i stvaranje dužih kolona kamiona na izlazu iz zemlje, na šta granične službe ne mogu da utiču.

Podsećaju da je trenutno stanje na prelazima moguće proveriti preko kamera AMSS-a, i da se ono tokom praznika i sezone godišnjih odmora menja iz sata u sat.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari