Na istoku Ukrajine u manje od dva dana poginulo je 19 ljudi, među kojima šest civila i 13 ukrajinska vojnika. U sukobima proruskih separatista i ukrajinske vojske juče su stradala tri civila, a dva ukrajinska vojnika poginula su u artiljerijskoj paljbi u gradu Sčastia, udaljenom 20 kilometara od Luganska.


U Donjecku su ranije stradala tri civila, a 19 je ranjeno. Izveštač agencije Frans pres javio je da je grad Makijvka, u blizini Donjecka, bio po artiljerijskom paljbom, a ukrajinska vojska saopštila da je ceo region u kojem se vode borbe poslednjih dana bio meta snažnog bombardovanja. Pregovori Kijeva i proruskih pobunjenika, uz učešće OEBS-a i predstavnika iz Rusije, prekjuče su završeni bez dogovora.

Proruski separatisti su u petak zapretili da će ojačati napade na istoku Ukrajine, ukoliko mirovni pregovori budu okončani bez uspeha. Poslednja runda pregovora održana je u septembru u Minsku, kada je postignut dogovor o prekidu vatre, koji su obe strane u više navrata prekršile. Od izbijanja sukoba na istoku Ukrajine u aprilu prošle godine poginulo je više od 5.100 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari