U Valjevu se urušava kulturno-istorijski spomenik Konak Jovice Milutinovića 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Kulturno-istorijski spomenik Valjeva iz 19. veka Konak Jovice Milutinovića, koji se nalazi u Tešnjaru, urušava se svakim danom, dok ugostiteljski objekat koji se nalazi u njegovom prizemlju nesmetano radi.

Fasada Konaka je znatno oštećena, drvene grede otpadaju, a sa zadnje strane objekta može se videti krov koji se totalno urušio.

Zavod za zaštitu spomenika kulture 1971. godine proglasio je Konak kneza Jovice za Kulturno-istorijski spomenik i od tada je on nalazi pod zaštitom države.

Ime Jovice Milutinovića povezano je sa Valjevom i borbama srpskog naroda za vreme Prvog i Drugog ustanka.

Milutinović je rođen 1773. godine, a poslednje godine svog života proveo je u Rimu, gde je i umro 1864. godine.

Kako je za FoNet izjavio meštanin Valjeva Vladimir Simić, odlučio je da povodom 250. godišnjice od rođenja Jovice Milutinović, koje će biti navršena 2023. godine, napiše knjigu, jer smatra to malim dugom prema „najznačajnjem zemljaku“.

„Postoji pretpostvka o čemu je pisao alademik Aleksandar Loma da je po najstarijem pretku kneza Jovice selo dobiko naziv. Zanimljivo ja da je Jovica Milutinović 1817. godine u selu Sankoviću podigao kuću i pomoćne objekte (ambar za žito i vajat) koje su od 1992. godine proglašeni za nepokretno-kulturno dobro spomenik kulture“, istakao je on.

Dodao je da se naredne godine u julu navršava dva veka od formiranja Valjevskog suda, a da je upravo Jovica Milutinović bio prvi njegov predsednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari