U Valjevu završen Gerontološki centar, čeka se priključenje na struju, vodu i kanalizaciju 1Foto: Đorđe Đoković,

Građevinski radovi na Gerontološkom centru u Valjevu ili Domu za stare su završeni, međutim objekat još uvek nije priključen na vodovodnu, kanalizacionu i elektromrežu, piše Portal Kolubarske.rs.

Zahtev za priključenje na distributivni sistem električne energije treba da podnese Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dok su priključci na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, kao i pristupna saobraćajnica, obaveza lokalne samouprave.

Kako je Redakcji Kolubarskih rečeno u Gradskoj upravi radovi na priključenju Gerontološkog centra na vodovodnu i kanalizacionu mrežu su u toku i biće završeni sredinom ove sedmice.

Odgovarajući na pitanje Kolubarskih.rs zbog čega objekat još uvek nije priključen na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, i zbog čega ti priključci nisu rađeni paralelno sa građevinskim radovima, koji su već završeni, u Gradskoj upravi im je rečeno da su „svi radovi na objektu rađeni prema usvojenom dinamičkom planu, a u skladu sa nastalim situacijama prilikom izgradnje na terenu, pravljene su manje izmene o kojima su odlučivali izvođači u dogovoru sa nadzorom i naručiocima posla”.

Takođe, Gradska uprava dodaje da su „kompletne instalacije definisane ugovorom o izvođenju radova”.

U Valjevu završen Gerontološki centar, čeka se priključenje na struju, vodu i kanalizaciju 2
Foto: Đorđe Đoković,

U Gradskoj upravi nisu mogli precizno da im kažu kada će Gerontološki centar biti priključen na elektromrežu jer je to u nadležnosti resornog ministarstva, ali navode da će se „priključenje izvesti u najkraćem roku”.

„Radovi na stalnom priključku na distributivni sistem električne energije Gerontološkog centra se, prema Zakonu o planiranju i izgradnji, podnose kada je objekat završen sa svim potrebnim instalacijama u tom obimu da se kroz CEOP može podneti zahtev za priključenje na infrastrukturu. Ugovorom o pružanju usluga za priključenje na distributivni sistem između operatora distributivnog sistema Elektrodistribucija Srbije Beograd i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja definisane su obaveze ugovorenih strana, kao i rokovi”, rečeno je novinarima Kolubarskih u Gradskoj upravi.

Pored toga što Gerontološki centar još uvek nije priključen na vodovodnu, kanalizacionu i elektromrežu, nije završena ni pristupna saobraćajnica. Naime, nedavno je asfaltirana ulica, radovi su finansirani iz gradske kase, međutim ta saobraćajnica nije u skladu sa planom i propisima. Pored ostalog širina ulice je nepuna četiri, a treba da bude šest metara.

U Gradskoj upravi im je rečeno da je „Grad, u ovom trenutku, izvršio rehabilitaciju postojeće ulice čiji profili i elementi nisu privedeni nameni prema planu PGR Gradac. Grad planira da navedenu ulicu proširi sa svim potrebnim elementima regulacije u narednom periodu”, prenose Kolubarske.

U Gradskoj upravi očekuju da će Gerontološki centar biti kompletno završen i korisnici useljeni početkom 2023. godine, do kada bi trebalo da objekat bude opremljen, kao i da Vlada Srbije donese akt o osnivanju Ustanove Gerontološki centar Valjevo. Još uvek nije poznato ko će finansirati opremanje Gerontološkog centra.

Građen pa ostavljen…

Kolubarske podsećaju da je izgradnja Gerontološkog centra u Valjevu je počela 2009. godine, koji je sa 2,5 miliona evra finansirala Vlada Japana. Novac je potrošen, radovi su u nekoliko navrata nastavljani i prekidani, a objekat je vremenom propadao. U septembru prošle godine nastavljeni su radovi, a blizu 1,2 milijarde dinara za završetak obezbedila je država preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

U Valjevu završen Gerontološki centar, čeka se priključenje na struju, vodu i kanalizaciju 3
Foto: Đorđe Đoković,

Novi projekat je bio u skladu sa novim standardima propisanim za izgradnju gerontološkog centra, tako da su porušeni pojedini zidovi u unutrašnjosti, kompletno je zamenjena stolarija, dograđeno je prihvatilište, kotlarnica i portirnica.

Površina Gerontološkog centra je oko 6.200 kvadrata, a za 113 korisnika, pored smeštaja, biće obezbeđena zdravstvena nega kao i vaninstitucionalna zaštita. U prihvatilištu za beskućnike ima 30 mesta i 20 u dnevnom boravku za jednodnevni smeštaj starih lica.

Na završetku izgradnje Gerontološkog centra bila su angažovana valjevska građevinska preduzeća „Kompresor ing” i „Kej”, valjevska firma „Frenki alarm”, beogradske „Ening energetik” i „Jugogradnja” i „Fitiš – ju” iz Subotice.

Vredelo je čekati

Uprkos tome što su mnogi bili skeptici da je „Majdan” prava lokacija za Gerontološki centar, i uprkos brojnim kritikama, koje su pratile izgradnju ovog objekta, u krajnjem ishodu Valjevo je dobilo jedno reprezentativno građevinsko zdanje i najsavremeniji Dom za stare. Ukratko kako kažu u Gradskoj upravi – „vredelo je čekati”. Nadamo se da na zvanično otvaranje vrata i prijem prvih korisnika nećemo dugo čekati. zaklučuju iz Nezavisnih internet novina Kolubarskog okruga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.