U Vojvodini 521 slučaj velikog kašlja: Polovina obolelih od tog broja nalazi se u Novom Sadu 1Foto: R. B.

Na teritoriji Novog Sada u 2023. godini registrovano je 260 slučajeva velikog kašlja, dok je u celoj Vojvodini bio 521 slučaj.

Iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine (IZJZV) navode za 021.rs da se veliki kašalj (pertusis) registruje svake godine „u manjem ili većem broju“.

Tokom 2023. godine, ipak, broj registrovanih slučajeva oboljenja od ove bolesti znatno je porastao u odnosu na prethodne godine.

„Da bismo stvorili sliku o učestalosti ovog oboljenja na teritoriji Vojvodine, podsećanja radi, tokom 2014. godine registrovano je 247 slučajeva velikog kašlja, tokom 2018. godine 302 slučaja, tokom prošle godine pet, a pretprošle samo tri slučaja velikog kašlja“, navodi dr Mioljub Ristić iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Vojvodine. Objašnjava da je od 521 registrovanog slučaja, više od polovine obolelih sa teritorije Južnobačkog okruga.

U prethodna tri meseca, najviše obolelih je otkriveno u decembru prošle godine, dok je od početka 2024. broj u opadanju.

On je dodao i da su u Srbiji tokom 2023. od velikog kašlja obolevala dominantno nevakcinisana deca do godinu dana starosti i deca školskog uzrasta između 10 i 14 godina, kod kojih je od davanja poslednje doze vakcine protiv ove bolesti prošlo više od 10 godina.

„Uzimajući u obzir da slabi učestalost obolevanja od kovida-19 čime se ‘daje prostor’ drugim zaraznim uzročnicima, pa i pertusisu, očigledno je da je 2023. godina bila još jedna epidemijska godina velikog kašlja.

Poznato je i da se ova bolest, čak i nakon uvođenja vakcinacije, epidemijski ciklično javlja u vremenskim intervalima od tri do pet godina“, navodi Ristić.

Međutim, ističe, bitno je znati da je učestalost obolevanja, komplikacija i smrtnih ishoda višestruko niža u vakcinalnom periodu, u odnosu na onaj pre uvođenja vakcinacije protiv velikog kašlja.

S obzirom na to da je najveći broj obolelih u Srbiji deca koja nisu vakcinisana, dr Mioljub Ristić navodi da je najbolja mera sprečavanje obolevanja pravovremena vakcinacija protiv velikog kašlja prema kalendaru imunizacije.

„Svi napori u kontroli ove bolesti usmereni ka sprečavanju obolevanje najmlađih (mlađi od dva meseca kod kojih prema kalendaru vakcinacije nije započeta imunizacija protiv pertusisa), trudnica i osoba sa komorbiditetima, odnosno kod onih kategorija stanovništva kod kojih bi u slučaju obolevanja od velikog kašlja klinička slika bila teža i oboljenje imalo neizvestan tok“, objasnio je sagovornik.

Prema kalendaru imunizacije protiv velikog kašlja, tri doze vakcine daju se u prvoj godini, a zatim po jedna revakcina u drugoj godini i pred polazak u školu.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari