U zrenjaninskoj toplani novi direktor a dugovi stari 1Foto: M.P. / Danas

Na 19. redovnoj sednici Skupštine grada Zrenjanina odbornici su usvojili Predlog rešenja o prestanku mandata v.d. direktora JKP ”Gradska toplana” Iliji Svilaru.

Na ovoj sednici usvojen je Predlog rešenja o imenovanju v.d. direktora tog preduzeća, mašinskog inženjera Žarka Đurišića.

Đurišić će Svilara zameniti na mestu vršioca dužnosti direktora JKP „Gradska toplana“, u trenutku kada ova firma beleži minus od preko milijardu dinara, o čemu je takođe bilo reći na ovoj sednici.

Naime, odbornici su usvojili predložene odluke o pokrivanju gubitka u JP Gradska toplana.

Nadzorni odbor ovog preduzeća je na svojoj sednici održanoj 28. aprila ove godine doneo Odluku o pokriću gubitka, kojom se neraspoređeni dobitak ranijih godina u iznosu od 222 miliona dinara koristi za pokriće dela gubitka iz ranijih godina koji iznosi preko milijardu dinara, preciznije 1.098.020.202,75 dinara.

U objašnjenju ove odluke navodi se da će nakon pokrića dela gubitka iz ranijih godina, ostatak nepokrivenog gubitka iz ranijih godina iznositi 875.736.366,29 dinara.

Otkuda toplani toliki dug, jedno je od pitanja na koje je odgovor da su se dugovi gomilali zbog niske cene usluge prema potrošačima i visoke nabavne cene energenata.

Pre samo nekoliko godina, krajem 2019. godine, Javno preduzeće „Srbijagas“ preuzelo je distributivnu mrežu u Zrenjaninu u zamenu za dug toplane od četiri miliona evra, kako je javnost tada obaveštena.

Tada je potpisan i ugovor o regulisanju međusobnih potraživanja, čime je toplana trebala da nastavi poslovanje bez gubitak što je važno i za tu firmu ali i potrošače, jer toplana ima i kredit od šest miliona evra prema jednoj stranoj banci koji mora redovno da izmiruje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari