U Zrenjaninu danas 20. protest protiv nasilja 1Foto: M.P. / Danas

Dvadeseti protest „Zrenjanin protiv nasilja“ održaće se danas, 29. septembra, u Slobodnoj zoni pored Zrenjaninskog gradskog jezera.

Protestni skup je zakazan za 18 časova na šetalištu pored jezera u naselju Mala Amerika.

Građanke i građani Zrenjanina već 20 nedelja iskazuju snažno nezadovoljstvo stanjem u društvu i narastajućim nasiljem koje promoviše režim Aleksandra Vučića.

„U gradu Zrenjaninu je na sceni političko nasilje lokalnih SNS vlastodržaca, koji zabranjuju svaku drugačiju misao. Zrenjanin odlučno poručuje ne nasilju i mržnji!Odlazak nasilne vlasti je jedino rešenje“, poručuju organizatori protesta.

Ovo je peti mesec kako Zrenjaninci izlaze na ulicu i mirnim protestom pozivaju vlast na smenu odgovornih za nasilje u društvu.

U Zrenjaninu danas 20. protest protiv nasilja 2
Foto: nsj

Svoje nezadovoljstvo stanjem u društvu Zrenjaninci su spontano počeli da izražavaju 3. maja paljenjem sveća na spomeniku Kralju Petru u svome gradu.

Usledio je, potom, 5. maja na gradskog trgu nemi protest prosvetara, đaka i roditelja gde se okupio veliki broj građana.

Već 8. maja spontano je, preko društvenih mreža, organizovan skup „Srbija protiv nasilja“, gde su se građani samoinicijativno okupili na gradskom trgu.

Nakon što su se u organizaciju protesta uključila udruženja građana i opozicione stranke, u sredu 17. maja održan je prvi masovni protest „Zrenjanin protiv nasilja“.

Naredni protest održan je 24. maja, gde je govorila Senka Jankov i poručila „Još jednom smo u koloni a već smo se našetali poslednjih dvadesetak godina, uvek iznova i uvek sa jednom istom idejom, da živimo u društvu sa pristojim vrednostima, u društvu odgvornosti. poručila je okupljenima.

U Zrenjaninu danas 20. protest protiv nasilja 3
Foto; M.P. / Danas

Od tada, do danas, na zrenjaninskim protestima, do sada su govornici bili Zrenjaninci i njhovi gosti, između ostalih Željko Veselinović iz Sindikata Sloga, advokat Božo Prelević, profesor Čedomir Čupić, advokatica Sara El Sarag, novinar Hanibal Kovač.

Proteste građana svojim prisustvom podržali su i Dragan Đilas, Bojan Kostreš, Aleksandar Olenik, Željko Bodoržić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari