U Zrenjaninu obeleženo 30 godina od izdavanja lista "Bečkerek" (FOTO) 1Foto: M. Pudar

Mobilizacija, poskupljenje hrane, sakupljanje humanitarne pomoći, stečajevi, pomoć rezervistima, poskupljenje hleba, neke su od teme koje su se našle među 36 brojeva lista “Bečkerek” koji je izlazio u Zrenjaninu 1991. godine.

Jednog od svojih listova Zrenjanin se podsetio na izložbi i tribini pod nazivom “List Bečkerek – trideset godina kasnije”, koja je sinoć otvorena u Kulturnom centru ovog grada.

“Kada sam prelistavao ove novine, koje je moj otac uređivao, primetio sam da se tu ogleda u malom čitava epoha koju je obeležio slom Jugoslavije. Mislim da je ovaj tip novinarstva, koje je više komentatorsko i magazinsko, otišlo u istoriju dok smo sada stigli do brzih i lažnih vetsi. Situacija se u pogledu novinarstva bitno promenila, nekada je bilo moguće politički razmišljati i delovati a i polititčka scena tadaje bila jasnije polarizovana od ove danas” objašnjava za Danas Goran Lazičić.

Izložba naslovnih strana lista “Bečkerek” podseća da su njegovi autori bili glas antiratnog pokreta, a zanimljivo je da su novine sem tekstova sadržale i karikature, što je danas retkost za lokalna izdanja.

“Kad pogledam te naše novine sa današnje distance, stvarno se pitam kako smo sve to uspevali u to vreme da uradimo”, priseća se novinarka Biljana Mandić.

List “Bečkerek” svedoči o antiratnom pokretu u zrenjaninskom javnom prostoru, o gostovanju vodećih intelektualaca koji su se protivili ratu i veoma jasnim građanskim stavovima za tolerantan put tranzicije zemlje.

“Porazno je što me je prelistavanje tih brojeva, posle 30 godina, uverilo da se skoro ništa nije izmenilo, da su isti akteri na današnjoj političkoj sceni iz tih godina. Bio je to, rekao bih, jedan lep pokušaj Petra Lazičića da napravi građanski list i okupi misleće ljude. Danas, digitalizacijom medija, uništava se novinarstvo, otupila se oštrica novinara”, kaže novinar Slobodan Pašić.

List Bečkerek izlazio je kao privatni nedeljnik u Zrenjaninu, od aprila do decembra 1991. godine.

Ukupno je objavljeno 36 brojeva, glavni i odgovorni urednik bio je Petar Laziči a među redovnim saradnicima lista našli su se i Dragomir Mesaroški, Siniša Stankov, Biljana Mandić, Branislav Kostić, kao i karikaturista Konstantin Grosu.

Izložba “List Bečkerek – 30 godina kasnije” biće dostupna javnosti u Kulturnom centru Zrenjanina narednih nedelju dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari