Stranke vladajuće koalicija desnog centra u Letoniji, koje predvodi premijer Valdis Dombrovskis, osvojile su apsolutnu većinu glasova na parlamentarnim izborima, pokazali su juče objavljeni preliminarni rezultati, nakon što su prebrojani gotovo svi glasovi. Koalicija letonskog premijera je osvojila više od 57 odsto glasova i time dobila oko 60 od 100 poslaničkih mesta.

Partija Jedinstvo premijera Dombrovskisa je sa osvojenih 31 odsto glasova zauzela prvo mesto, a iza nje je proruska opoziciona partija Centar harmonije, za koju je glasalo 26 odsto građana. Na trećem i četvrtom mestu našli su se koalicioni partneri Dombrovskisa Savez zelenih i seljaka za domovinu, koji je osvojio 20 odsto glasova, i Nacionalistički savez, sa sedam odsto glasova. Dombrovskis je izjavio da će početi pregovore o formiranju koalicije, a ovakvi rezultati omogućiće mu da sastavi gotovo istu vladu kao i do sada, samo što je u prethodnom mandatu njegova vlada bila manjinska.

Dombrovskis je bio ministar finansija, a za premijera je imenovan u februaru 2009, nakon što se prethodna vladajuća koalicija raspala. Letonska ekonomija opala je za četvrtinu za dve godine, što je najgora recesija u nekoj državi članici EU. Dombrovskis je sprovodio stroge mere štednje da bi ispunio uslove dogovora sa Međunarodnim monetarnim fondom i EU o zajmu od 7,5 milijardi evra. Nova većinska vlada će verovatno nastaviti da sprovodi dosadašnju politiku štednje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari