Nigerijska vojska ubila je juče najmanje 200 militantnih islamista u granatiranju džamije za koju se pretpostavljalo da je bila uporište militanata. Vođa militantnih islamista Mohamed Jusuf pobegao je sa oko 300 svojih pristalica, a njegov zamenik je ubijen u bombaškom napadu, izjavio je vojni komandant general-major Saleh Maina. Vojska pretražuje okolinu grada Maidugurija u potrazi za Jusufom i njegovim pristalicama. Prema navodima policije, za samo pet dana žestokih sukoba između pripadnika islamističke sekte i snaga bezbednosti ubijeno je najmanje 600 osoba.


Vladine snage pojačale su ofanzivu protiv ekstremnih islamista koji traže uvođenje islamskog prava, posebno u školstvu koje vlasti smatraju krivim za izbijanje nasilja na severu zemlje. Glavne borbe se vode oko grada Majdugurija gde je tokom dana bilo žestokih sukoba. Komunikacije s regionom u kojem se vode borbe otežane su, tako da je teško oceniti šta se zaista događa.

Naoružana islamistička sekta protiv koje je pokrenuta vojna ofanziva prethodno je pokrenula niz napada na policijske stanice, crkve, zatvore i vladine zgrade u talasu nasilja koji je izbio u nedelju u državi Borno i brzo se proširio na ostale tri države na pretežno muslimanskom severu Nigerije. Oni traže uvođenje šarijata u tom delu Nigerije, posebno se protiveći postojećem sistemu obrazovanja za koje smatra da je pod uticajem Zapada.

Nigerijska vojska je saopštila da je sravnila sa zemljom jednu fabriku za proizvodnju bombi u Majduguriju i da se probila u džamiju u kojoj je bilo uporište naoružanih islamista.

Očevici kažu da po ulicama grada leže mrtva tela žrtava ovih sukoba vojske i ekstremista, a lider islamske sekte protiv koje je vlada preduzela najnovije mere, Boko Haram je – kako kažu vladini izvori – uspeo da pobegne sa nekoliko stotina pristalica.

Nigerijske vlasti su upozorile da će oštro kazniti svakoga ko bude skrivao odbegle islamiste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari