Učenica iz Bogatića osvojila zlato na Republičkom tamičenju iz kuvarstva 1Jelena Dragićević na takmičenju u Kragujevcu Foto. privatna arhiva

U kategoriji “Jelo po izboru”, Jelena Dragićević, učenica Mačvanske srednje škole iz Bogatića, osvojila je prvu nagradu, na Republičkom takmičenju ugostiteljskih škola koje je održano u Kragujevcu.

Jelena je imala 60 minuta da od ponuđenih namirnica napravi “Rolovanu piletina sa sosom od badema i kajmaka na pireu od brokolija i krompira“, za dve osobe.

Stručni žiri, ocenjivao je pripremu i serviranje specijaliteta, uz storgo poštovanje higijenskih pravila.

Učenica iz Bogatića osvojila zlato na Republičkom tamičenju iz kuvarstva 2
Jelena sa mentorkom Foto: privatna arhiva

Jelenina mentorka, profesorka Anđelka Popović kaže za Danas da su osmišljajući jelo vodile računa da isprate aktuelne gastronomske trendove u pripremanju i serviranju jela, na način kako to rade poznati svetski kulinari i šefovi kuhinja.

“Trudile smo se da od svakog uzmemo po nešto zanimljivo a opet da ne preteramo, da uklopimo boje na odgovarajući način, takođe i ukuse, ali da sve bude skladno. Izgled jela donosio je maksimalno10 bodova, dok se za ukus dobijalo 20”, objašnjava Popović.

Jelena je učenica treće godine, a svojoj školi ali i celom mačvanskom kraju donela je veliku radost.

“Bila je velika konkurencija. Takmičenje je trajalo dva dana a učestovali su učenici 29 škola iz Srbije sa smerova kuvar, konobar i poslastičari, u mojoj disciplini 22 škole. Bilo je ekipa iz većih gradova koji imaju mnogo bolje uslove školovanja, u odnosu na nas. Tu je i pritisak zbog konkurencije, jer sam se takmičila u grupi sa devojkama iz Beograda i Novog Sada”, kaže Jelena Dragićević za Danas.

Njena mentorka ističe da su sve devojke radile su kao jedan tim i lepo sarađivale, zbog čega su i pohvaljene od komisije, jer je u ovom poslu timski rad veoma važan.

“To znači da je Jelena shvatila suštinu u životu, ali i u ovom poslu, jer ugostiteljstvo se ne možemo raditi samostalno, u ovoj oblasti veoma je važan timski rad da bi ostvarili pravi uspesi”, kazala je Popović.

Mlada Jelena Dragićević će svoju kreativnost i profesionanost tek imati priliku da pokaže jer joj se, zahvaljući nagradi, otvaraju mnoga vrata.

Kako kaže, planira da nastavi obrazovanje na nekoj od visokoškolskih ustanova u Srbiji iz oblasti gastronomije, a zbog uspeha u Kragujevcu, oslobođena je prijemnog ispita, što joj donosi i maksimalan broj bodova, prilikom upisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari