Učenici iz pobratimskog grada Piteštija borave u Kragujevcu 1Foto: Grad Kragujevac

Najbolji učenici osnovnih škola iz rumunskog grada Piteštija tradicionalno su posetili Kragujevac.

Predstavnici Gradske turističke organizacije upoznali su ih sa kulturom i istorijom prve srpske prestonice, posetili su gradske bazene i druge zabavne sadržaje, a nekoliko dana su proveli i na Zlatiboru.

Predstavnica rumunskog grada Florentina Stojka je tokom posete istakla da deca iz Kragujevca i Srbije nose bogate utiske, novo znanje i divne uspomene.

– Mogli su da uvide sličnosti i razlike naših zemalja, naroda, prirodnih bogatstava. Kragujevac za nas nije samo jedan grad u Srbiji već mnogo više od toga. Reč je o prijateljstvu dugom skoro pola veka, saradnji i pobratimstvu koji se iz godine u godinu razvijaju i jačaju. Prve generacije koje su dolazile u okviru razmene danas su odrasli ljudi koji, sigurna sam, i sada pamte svoj boravak i gostoprimstvo Kragujevčana.

Pomoćnik gradonačelnika za omladinu i saradnju sa Univeritetom Stefan Jović je organizovao prijem za decu iz pobratimskog grada i tom prilikom istakao da se nada da su učenici iz Rumunije imali prijatan boravak u Kragujevcu i da iz njega nose lepe uspomene.

Saradnja između Kragujevca i Piteštija započela je razmenom učenika još 1971. godine i traje do danas. Generacije mladih iz Srbije i Rumunije stekli su lepe uspomene i razvili brojna prijateljstva tokom ovih 50 godina.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari